CE: Performantele economice ale Romaniei depind de accelerarea reformelor

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:23
1165 citiri
CE: Performantele economice ale Romaniei depind de accelerarea reformelor

Performantele economice si intarirea increderii pietelor in Romania depind de politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate, autoritatile inregistrand progrese reale in aplicarea programului de asistenta financiara UE - FMI.

Comisia Europeana (CE) a publicat joi raportul de evaluare in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE - FMI pentru Romania, care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011.

"Concluzia misiunii a fost ca programul isi mentine traiectoria stabilita. Autoritatile au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile", se arata intr-un comunicat de presa al CE.

"Pe viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice remarcabile si intarirea increderii pietelor", mai precizeaza comunicatul.

CE estimeaza o crestere a PIB-ului in 2012, de 1,7-2,2%

CE estimeaza o crestere a PIB-ului real pe 2011 de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare, iar pentru 2012 de 1,7-2,2%.

Prognozele pentru deficitul de cont curent se siteaua la sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.

De asemenea, inflatia a scazut brusc in aceasta vara, pe fondul reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut, atingand tinta de inflatie a BNR de 3.

"Deteriorarea continua a calitatii activelor si cresterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afecteaza in continuare profitabilitatea sectorului bancar. In ciuda tensiunilor existente pe piata financiara mondiala si degradarii calitatii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizarii acestuia, care a ramas la un nivel corespunzator (13,4%)", se arata in comunicatul CE.

Romania vrea sa reformeze in special sectorul energetic si al transporturilor

In ceea ce priveste deficitul, evolutia finantelor publice pana la sfarsitul lunii septembrie reflecta atingerea tintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011.

Pentru 2012, in baza cresterii de 2,1%, autoritatile romane au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibila respectarea unei tinte de deficit ESA sub 3% in 2012, cu o marja confortabila.

"Autoritatile romane pun in aplicare reformele structurale in special in sectorul energetic si in cel al transporturilor, precum si pentru restructurarea companiilor detinute de stat. In aceasta toamna, pentru a imbunatati absorbtia fondurilor, Romania a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene", potrivit CE.

Urmatoarea misiune de revizuire a programului este planificata pentru sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie 2012

Consiliul director al FMI a aprobat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv pe care il are incheiat cu Romania pe o perioada de doi ani.

Acordul stand-by, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat la 25 martie 2011 si a intrat in vigoare in 31 martie 2011.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Comisia Europeana Romania, #deficit bugetar romania, #accelerare reforme Romania, #economie romania , #Criza economica romania