90% dintre romani spun ca situatia economica a tarii este proasta

Joi, 26 August 2010, ora 23:39
1214 citiri
90% dintre romani spun ca situatia economica a tarii este proasta

Noua din zece romani evalueaza situatia economica a tarii ca fiind proasta, iar 85% tind sa nu aiba incredere in guvern, cel mai ridicat procentaj din UE, chiar daca 42% considera ca executivul are la dispozitie mijloacele necesare pentru a combate efectele crizei, potrivit unui sondaj Eurobarometru citat de Mediafax.

Doar 7% dintre romani spun ca situatia economica este buna, in timp ce 2% dintre participantii la sondaj au raspuns ca nu stiu. Cea mai mare parte a romanilor, 85%, au declarat ca tind sa nu aiba incredere in guver n, care se bucura de aprecierea a numai 12% dintre cetateni.

Dintre participantii la sondaj, 3% nu s-au pronuntat pe acest subiect. Rata neincrederii este cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), la egalitate cu cea din Letonia. Totodata, procentajul de 42% al romanilor care considera ca guvernul este institutia care dispune de parghiile necesare pentru a combate efectele crizei este cel mai ridicat din UE.

Un sfert dintre romanii chestionati au afirmat ca UE este cea mai capabila organizatie sa rezolve efectele crizei economice si financiare, 5% vad in acest rol Statele Unite, 9% organizatia G20, iar 6% Fondul Monetar International.

Unul din 100 de romani crede ca situatia ar trebui rezolvata de alte organizatii, 3% considera ca nicio institutie nu poate indeplini aceasta sarcina, iar 10% au afirmat ca nu stiu.

Mai mult de jumatate dintre romani (53%) considera ca situatia economica este foarte rea, comparativ cu media de 28% din UE, 38% au spus ca este rea, in timp ce dintre cei optimisti doar 1% sustin ca starea actuala a economiei este foarte buna.

Doar 6 % dintre romani cred ca economia este intr-o stare buna, sub media de 21% din UE. Romanii au o opinie mai buna in cazul UE, 35% din respondenti judecand pozitiv starea economica a spatiului comunitar, peste media de 22% din UE, in timp ce 44% au o parere proasta, sub nivelul de 70% inregistrat la nivelul Uniunii.

Procentajul romanilor care au raspuns nu stiu la aceasta intrebare a fost de 17%. In privinta economiei globale, 28% dintre romanii consultati considera ca aceasta este intr-o situatie buna, iar 52% ca este proasta.

Peste 60% dintre cetatenii romani inclusi in sondaj anticipeaza o inrautatire a situatiei economice a tarii pe o perioada de 12 luni, in timp ce 23% se asteapta la stagnare, iar 11% la o evolutie pozitiva. Restul de 5% au raspuns la intrebare cu nu stiu.

In privinta somajului la nivel national, 94% dintre romani considera ca situatia este proasta, peste media de 83% la nivelul UE. Romanii se numara printre cei mai pesimisti europeni dupa greci in privinta evolutiei somajului pe o perioada de 12 luni, 62% anticipand o inrautatire, peste media de 38% a UE.

Unul din zece romani considera ca situatia somajului se va imbunatati, 22% se asteapta la o stagnare, iar 6% au raspuns ca nu stiu.

Cetatenii romani tind sa aiba incredere in UE, in aceasta situatie aflandu-se 56% din participantii la sondaj, in timp ce 34% au o perceptie negativa. Unul din zece romani nu stie daca UE prezinta sau nu incredere.

Aproape doua treimi dintre romani sunt de acord ca reformele care vor imbunatati situatia pentru generatiile urmatoare sa fie implementate in prezent, chiar daca necesita sacrificii, 23% nu sunt de acord, iar restul de 15% nu stiu.

Totodata, 70% dintre romani apreciaza ca tara are nevoie de noi reforme , doar 14% considerand ca situatia actuala este adecvata. Restul de 16% au afirmat ca nu stiu daca sunt necesare noi reforme . Mai mult de jumatate dintre romani (56%) afirma ca deficitul bugetar si indatorarea tarii trebuie reduse fara intarziere, 19% nu sunt de acord, iar un sfert nu stiu.

Totusi, jumatate dintre respondenti sustin cresterea deficitului bugetar intr-o perioada de criza pentru crearea de locuri de munca, 17% nu sustin o astfel de politica. O treime dintre romani au raspuns ca nu stiu care dintre cele doua variante ar trebui adoptata.

Sapte din zece romani considera ca o cooperare mai buna intre statele membre UE ar fi eficienta pentru reducerea efectelor crizei, 12% au o opinie contrara, in timp ce restul de 18% au afirmat ca nu stiu. Sondajul, care este realizat de doua ori pe an, in primavara si in toamna, a inclus raspunsurile a 1.020 de cetateni romani, chestionati in perioada 7 mai - 19 mai. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #criza, #economica, #romani, #situatie , #Criza economica romania