Vacaroiu: din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 10:35
3546 citiri
Vacaroiu: din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai

Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat marti, la Clubul de la Bucuresti, ca pe domeniul achizitiilor "se fura prea mult" si a precizat ca, din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai.

"Stiti foarte bine ca de patru ani ma ocup de Curtea de Conturi, incercam si zic eu ca am reusit cu aparatul pe care il avem restrans, sa aducem in fiecare an cam 700 milioane euro la buget - venituri in plus, dar suntem departe. Curtea de Conturi ca organ suprem de control poate face lucruri extraordinare, are nevoie de doua lucruri: autonomie totala, independenta totala si ceva surse financiare, pentru ca aparatul are o pregatire corespunzatoare si avem o forta umana cu pregatire serioasa si pentru ca e singurul organ care patrunde sub aspectul controlului in primarii, in mediul rural", a spus Vacaroiu la Clubul de la Bucuresti.

El a sustinut ca "trebuie gasite mecanisme pentru ca cei care au furat si au luat bani, si si-au facut averi serioase sa inceapa sa dea inapoi societatii", sustinand ca "pe domeniul achizitiilor, situatia este grea, trebuie facut front comun si bineinteles ca si Curtea de Conturi este extrem de exigenta si dura incepand de acum pentru ca dupa toate calculele lui se fura prea mult".

"Avem una din problemele cele mai grele de rezolvat, o suma imensa care inseamna vreo 15 miliarde de euro de platit in urmatorii 2-3 ani, hotarari judecatoresti irevocabile - despagubiri in bani pentru fostii proprietari (...) asta e un cartof atat de fierbinte, problema este ce facem in anul 2013 - 2014, credite externe nu putem lua ca nu ne putem imprumuta deoarece depasim deficitul, ce taiem?", s-a mai intrebat presedintele Curtii de Conturi.

Vacaroiu: Din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai

De asemenea, el a exemplificat cele mentionate prin faptul ca "din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai, e o problema" si a precizat ca "sunt lucruri incredibile, nu va puteti imagina si nu am crezut in viata mea ca ajung sa vad astfel de fenomene in care un primar spre exemplu plateste patru centrale termice pentru patru scoli pentru ca nu aveau caldura, asta in 2007, iar centralele nu au fost montate nici in 2012".

Potrivit acestuia urmeaza "cei mai grei ani ai Romaniei din foarte multe considerente" iar "faptul ca am intrat pe o guvernanta fiscala pe care o apreciez ca nu avea ce cauta acolo pana nu-si rezolva statele din zona Euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care inseamna, fara datoria externa, venituri egal cheltuieli - deci suntem la nivelul anului 2012".

Crestere economica de 1-1,5 din PIB in 2012

Cat despre cresterea economica, Vacaroiu a sustinut ca aceasta "poate duce undeva la 1-1,5" dar "avem un mare handicap", facand astfel referire la "agricultura distrusa in totalitate".

"Cresterea economica poate duce undeva la 1-1,5 (din PIB, n.red.), tinand cont de baza redusa de la care plecam, dar avem un mare handicap: o agricultura distrusa in totalitate, distrusa cu buna stiinta din afara, pe sfaturi primite, aplicate de noi militareste si am ajuns unde am ajuns.

Sa stiti ca o agricultura chiar daca desi sunt investitii, nu se reface peste noapte. In primul rand nu mai avem resursa umana, populatia care se ocupa de agricultura in mediul rural este undeva la peste 70 de ani, deci am pierdut aceasta resursa, nu mai vorbesc de irigatii", a mai precizat el.

#Vacaroiu crestere economica, #Curtea Conturi Vacaroiu, #declaratii Vacaroiu , #Crestere economica

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști