Unde vor fi Romania si Europa in cinci ani

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 13:20
1596 citiri
Unde vor fi Romania si Europa in cinci ani

Economia mondiala va creste cu 3,4% in 2012 si cu 4,2% in 2013, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. O prognoza foarte optimista, daca privim dintr-o Europa bantuita de datorii si incertitudini sau chiar din Romania, care inca se zbate in recesiune.

"La o prima privire, prospectiunile pentru evolutia economiei globale sunt, cumva, mai bune decat acum sase luni. La o privire mai atenta, insa, revenirea economiei este destul de slaba, riscurile de cadere libera fiind inca destul de mari", sustine oficialul organizatiei.

In plus, previziunile OCDE sunt influentate si de performantele tarilor emergente, precum China, India sau Brazilia, tarile dezvoltate din Europa vor inregistra cresteri economice modeste in urmatorii ani, potrivit analistului financiar, Aurelian Dochia.

"Chiar si Germania, cea mai buna performera a Europei, nu se stie daca atinge trei la suta. In aceste conditii, Romania trebuie sa fie destul de prudenta, avand in vedere situatia in care ne aflam".

Asadar, care va fi evolutia Romaniei si a Europei in urmatorii ani si cand vom putea sa spunem adio crizei? Business24 va prezinta previziunile analistilor romani:

Aurelian Dochia, analist financiar

Am avut in 2012 un prim trimestru de stagnare, deci pe total an, probabil ca si o crestere de 1,5% este destul de mult, s-ar putea sa fie chiar mai putin. Deci 2012 se afla in zona de stagnare.

In 2013, insa, este si mai greu de spus, din cauza evolutiilor din Grecia, cu impact imediat. In cazul celui mai pesimist scenariu, cel in care Grecia intra in incapacitate de plata, si noi vom suferi, probabil ca vom avea din nou recesiune.

Pe termen mediu insa, in conditiile acestea externe extrem de dificile, important este ce facem pe plan intern. Din pacate insa, exista destule semnale care arata ca avem de-a face cu masuri care sa dezorienteze cumva economia.

Ni s-au dat unele indicatii, proiecte de noi impozite si taxe. Orice modificare pentru mediul de afaceri reprezinta o perioada grea de incertitudine si pana se ajunge la stabilizare, se trece printr-un moment dificil. Nu este favorabila perioada aceasta pentru experimente in zona de fiscalitate.

Sper sa ne mentinem intr-o zona de crestere, dar cresterile de 5-6% sunt excluse. Daca vom avea de acum incolo cresteri de 3-4%, este bine in urmatorii 3-4 ani.

Cat despre Europa, consecintele crizei europene sunt pe termen lung. Europa se va modifica profund si nu-si va reveni. Va avea nevoie, probabil, de un deceniu pentru reparare.

Mircea Cosea, analist economic

In Romania, cu greu vom ajunge in 2012 la 1%, pentru ca nu avem factorii necesari pentru o crestere mai mare.

Cresterea salariilor nu va impulsiona prea mult consumul, exportul orientat in proportie de 70-80% spre Europa, nu va avea o evolutie extraordinara, doar agricultura ar putea avea o anumita pondere pozitiva.

De asemenea, in Europa, lucrurile merg in aceeasi directie: o crestere pe ansamblu de 0,5-0,8%, dar cu mari diferente intre tari. Aici trebuie sa avem in vedere intrarea intr-o perioada negativa a unor tari cu perspective bune, pana acum. Avem exemplul Frantei, care intra intr-o perioada de reorganizare, dupa alegeri. Factorii de crestere raman in continuare Germania si Polonia.

Anul 2013 va aduce o clarificare a situatiei din Grecia, din Italia, intr-o oarecare masura se vor clarifica intentiile guvernului spaniol. Zona Europei Centrale si de Est va avea un an mai bun pentru ca exista doua motive: primul este o crestere a investitiilor chineze si echilibrarea bugetara a unor tari ca Romania, care ar putea inregistra in 2013 o crestere de 2-2,5%, poate chiar 3%, cu ajutorul agriculturii.

Eu am o viziune destul de optimista in legatura cu Romania, pe termen mediu. Romania are un potential foarte bun de redesenare a modelului de crestere, pentru ca nu avem inca un model de crestere. Parghiile tarii noastre sunt reorientarea exporturilor catre zone extracomunitare, punerea in valoare a resurselor precum agricultura si a resurselor minerale si o mai buna politica de cheltuieli publice.

Cred ca incepand din cea de-a doua jumatate a anului 2013, dupa ce se va stabiliza si zona politica, vom intra pe un trend de crestere permanenta, care ar putea ajunge in 2014 si la 4-5%.

Ilie Serbanescu, analist economic

Trebuie sa avem in vedere toate prognozele care se fac pentru Romania, deoarece nu sunt realiste. Nu tin cont de structura impactului structurii PIB-ului. PIB-ul romanesc a ajuns dupa 20 de ani sa reprezinte prea mult consum si prea putina productie: 63% consum, 37% productie. Acest lucru inseamna ca PIB-ul in ansamblu nu poate creste, decat daca va creste si consumul. Iar noi, tocmai impotriva consumiului luptam.

In concluzie, Romania, cu toate ca este subdezvoltata, nu are potential de crestere. Astfel, o crestere mai mare de 1%-1,5% nu va exista in Romania in urmatorii ani. Daca in 20 de ani am adus PIB-ul in starea aceasta, de 20 de ani avem nevoie sa il schimbam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoze crestere economica Romania, #prognoze crestere economica Europa, #crestere economica termen mediu , #Crestere economica