"Sper sa ne intoarcem la un curs valutar de 4 lei/euro in T1"

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 22:21
2503 citiri
"Sper sa ne intoarcem la un curs valutar de 4 lei/euro in T1"

"Sper sa nu fie cursul valutar supapa din care sa iasa dezechilibrele in economie in 2010. Sper ca in 2010, leul sa se intareasca fata de moneda unica europeana (…) sa ne intoarcem la un curs valutar de 4 lei/euro sau aproape de el" a declarat Dragos Cabat, Managing Partner in firma de consultanta financiara si de management Financial View, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Daca BNR nu ar fi intervenit pe piata ce curs valutar am fi avut la sfarsitul anului?

Probabil ca nu ar fi fost foarte diferit de cursul care este acum, pentru ca BNR a fost nevoit sa intervina doar ca sa scoata lichiditate de pe piata fie in lei fie in valuta.

Sa nu uitam ca am avut fluxuri mari de valuta si fluxuri mari de lei fata de PIB-ul Romaniei din acest an si fata de masa monetara aflata pe piata.

Ce se va intampla cu cursul valutar in 2010? Unii analisti spun ca situatia economica va avea doua supape: inflatia sau cursul valutar.

Depinde cat de mult va dura pana cand vom vedea primele semne ale redresarii economice in Romania.

Din ce am auzit astazi, ministrul de finante desemnat are o viziune foarte larga asupra politicilor fiscale si asupra politicii economice pentru anul viitor, ceea ce ar insemna ca inflatia sa fie o mare supapa si asta nu ar fi bine.

Banuiesc ca FMI nu o sa lase asa ceva sa se intample.

Sper sa nu fie cursul valutar supapa din care sa iasa dezechilibrele in economie in 2010. Sper ca in 2010, leul sa se intareasca fata de moneda unica europeana.

La ce curs valutar am ajunge in primul trimestru din 2010?

Sper sa ne intoarcem la un curs valutar de 4 lei/euro sau aproape de el.

Care au fost cele mai mari iluzii din cresterea economica din anii trecuti?

Prima, si cea mai importanta, a fost aceea ca vom putea sa acoperim decalajele dintre noi si tarile dezvoltate ale UE printr-o crestere economica foarte rapida si nesanatoasa.

Nu se poate asa ceva. Romania are nevoie de inca 20-30 de ani ca sa ajunga la media tarilor UE sau chiar sa ajunga din urma cele mai sarace tari din Uniunea Europena veche, adica Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania.

A contribuit cota unica la economia iluziei? In ce fel?

Cota unica a fost un factor pozitiv in economie pentru ca a produs o mai mare transparenta in politica fiscala a tarii si a adus la suprafata din economia gri foarte multe resurse.

Pana la urma aceasta este solutia pe termen lung din punct de vedere fiscal, o simplificare puternica a sistemului fiscal si o transparenta mult mai mare a modului in care sunt platite taxele de catre romani si folosite de catre stat.

Vom ajunge de la un nivel de 30-40% din PIB la un nivel normal pentru UE sau pentru orice tara dezvoltata de 10-15% maximum.

Se epuizeaza perioada de ragaz financiar pe care bancherii au oferit-o celor in dificultate. Se va inaspri politica bancara fata de rau-platnici?

Bancile sunt intr-o situatie foarte dificila in momentul acesta. Daca inaspresc politicile fata de clientii lor, trebuie sa recunoasca pierderile in bilant.

La sfarsitul anului 2009, ei au evitat sa recunoasca aceste pierderi fiindca s-ar fi dus direct in contul de profit. Astfel, bancile si-ar fi aratat slabiciunile din punct de vedere financiar in acest moment.

Fiind si perioada in care managementul bancilor primeste bonusurile, nimeni nu a dorit acest lucru.

Este posibil ca la inceputul anului 2010 sa doreasca sa recunoasca dintr-o data o buna parte din creditele neperformante si atunci s-ar schimba si optica fata de clienti.

S-ar trece de la restructurare la executarea garantiilor pe anumite credite.

Cred ca bancherii vor continua cu aceasta politica a jumatatilor de masura si vor incerca sa restructureze credite, nu sa execute garantii.

Probabil ca vor fi la fel de largi in politica lor in ceea ce priveste creditele neperformante ca si pana acum.

Cand se va revigora creditarea pentru persoanele fizice in 2010? O vedeti in prima parte a anului sau in partea a doua?

Probabil nu in prima parte a anului ci in trimestrul III. Din trimestrul III si IV se va revigora creditarea si pentru persoanele fizice. Pentru companii se va revigora din trimestrul II din 2010.

Credeti ca exista riscul unei noi bule speculative? In ce segmente ale economiei?

La nivel mondial exista acest risc. Daca apar bule speculative, materiile prime sunt cele mai expuse in acest moment. Pasul urmator este exacerbarea inflatiei.

Nu cred ca in acest moment ar face bine economiei mondiale ca pretul materiilor prime sa creasca foarte rapid, iar daca se intampla acest lucru inseamna ca statele dezvoltate au apasat prea tare pedala de acceleratie, au oferit ajutoare prea mari, au fortat cresterea economica si acest lucru nu poate fi transmis in economie suficient de rapid si, astfel se produce acest puseu inflationist pe pietele materiilor prime.

Guvernantii se grabesc deja sa anunte pentru anul viitor o crestere economica de chiar doua procente. Ne vom imbata din nou cu apa rece?

Eu sunt putin mai sceptic. Cred ca vom avea o performanta economica in jur de -0,5%, insa poate fi chiar si 0-0,5%. Mai mult de atat este hazardat sa spunem in acest moment.

O crestere destul de mare a somajului am avut si in 2009. Cu cat va creste somajul in 2010?

Probabil ca vom ajunge la un somaj de 9- 9,5%, ceea ce este aproape de media europeana.

De-abia in trimestrul III, IV pot fi semnale de scadere a somajului si pot aparea in economie pozitii si slujbe noi.

Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
Economia europeană a pierdut puternic teren în competiția cu celelalte mari puteri economice ale lumii, în ultimii 20 de ani. Nu doar PIB-ul realizat de țările europene s-a redus drastic,...
Tinerii români par a-și dori programe de învățare bazate pe practică și mai puțin pe teorie seacă
Tinerii români par a-și dori programe de învățare bazate pe practică și mai puțin pe teorie seacă
Aproape trei sferturi dintre tinerii români (72%) îşi doresc programe de învăţare bazate pe exemple practice, exerciţii şi scenarii reale de viaţă, în timp ce 95% au identificat deja...
#cabat, #curs, #dragos, #economie, #euro, #fmi, #lei, #valutar , #Crestere economica

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  4. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați