Senzatia de bine

Joi, 24 Noiembrie 2005, ora 08:08
1146 citiri

Comisia Europeana nu ne slabeste din ochi. Executivul de la Bruxelles a atras din nou atentia Bucurestiului ca numai cu aspirina nu se poate insanatosi economia romaneasca. Orice paliativ reduce pe moment febra din economie, dar nu elimina cauzele care au produs-o. Iar pentru a nu pluti in generalitati, scrisoarea de avertizare primita zilele trecute de la Bruxelles pune degetul pe rana: in timp ce procesul de reducere a inflatiei se incetineste, deficitul extern ia proportii tot mai mari. Aparent, nu exista o legatura intre cele doua fenomene. In realitate, ele se conditioneaza reciproc.Inflatia A- care semnalizeaza ca in economie sunt pierderi, pe care cei ce le produc le acopera prin cresterea preturilor A- nu poate fi combatuta eficient decat prin reducerea risipei. Calea de urmat este cunoscuta de toata lumea. Intreprinderile neperformante care au sanse sa fie reabilitate sunt restructurate sau privatizate. Cele care nu au nici un viitor sunt scoase din circuitul economic.

Tarile in tranzitie care s-au grabit sa faca reforme in economia reala sunt acum cu inflatia la standarde europene. Romania, care desi a facut progrese remarcabile in reducerea inflatiei, nu a reusit insa sa evadeze din coada plutonului european. Iar principala cauza a esecului este faptul ca guvernantii nostri postdecembristi, prea putin familiarizati cu economia de piata, au tratat multa vreme inflatia mai degraba ca un leac decat ca o maladie. Se dezechilibra amenintator balanta comerciala, tratamentul era acelasi: deprecierea leului. Exportatorii primeau o gura de oxigen. In timp ce importatorii erau stransi de gat. Dezechilibrul extern se reducea insa numai pe moment. Pentru ca, in absenta cresterii competitivitatii produselor lor, care s-ar fi obtinut prin reforme la nivelul intreprinderii, exportatorii aveau nevoie de noi paliative.

Apropierea momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana a constrans autoritatile de la Bucuresti sa inverseze rolurile si sa considere prioritara reducerea inflatiei. Leul nu a mai fost depreciat, ci, dimpotriva, a fost lasat sa se aprecieze chiar in termeni nominali. Indicele preturilor s-a inscris pe o curba pronuntat descendenta. Dar succesul nu s-a datorat atat reducerii pierderilor din economie, cat cresterii importurilor. Un leu mai scump in raport cu euro sau dolarul, a ieftinit importurile. S-au adus astfel in tara mai multe bunuri si servicii pentru care nu s-au creat bani noi. In schimb, oferta a acoperit in mai mare masura cererea. Deci, cu aceeasi cantitate de lei, piata a fost mai bine aprovizionata, fapt care a impins preturile in jos. Ceea ce a fost bun pentru inflatie nu a fost bun si pentru balanta de plati externe, al carei deficit s-a adancit tot mai mult. Deoarece aprecierea leului a favorizat importurile si a defavorizat exporturile.

Orice paliativ este ca un drog. Pentru a mentine senzatia de bine pe care ti-o creeaza, trebuie sa maresti continuu doza. Deznodamantul este dinainte cunoscut: fericirea se transforma pana la urma intr-o drama. De acest lucru se teme si Banca Nationala, care a atras de mai multe ori atentia ca aprecierea leului nu este un panaceu, iar actiunea ei nu este nelimitata. Prima limita este data de insasi dimensiunea intrarilor de capital care au stat la baza aprecierii monedei nationale. Fluxurile valutare autonome nu pot creste la nesfarsit. Daca dezechilibrul extern devine cronic, la un nivel considerat de piata ca nesustenabil, intrarile de capital se convertesc in iesiri, iar aprecierea leului se transforma dintr-un factor antiinflationist in opusul sau. De aceea, cat timp reducerea inflatiei sau cresterea economica vor fi astfel obtinute, romanii vor avea pe moment doar senzatia de bine.

Consiliul Editor al cotidianului Gandul a luat decizia ca, incepand din data de 14.11.2005, sa elimine de pe forumul de opinii al site-ului www.gandul.info toate acele postari cu caracter obscen, precum si incitari la ura rasiala sau xenofobie. Regretam ca trebuie sa luam aceasta masura, mai ales ca site-ul cotidianului Gandul a fost gandit, de la inceput, ca unul foarte liber si deschis oricaror opinii. Din pacate, rezultatul acestei permisivitati maxime a fost aglutinarea unor personaje cu vizibile deviatii comportamentale sau manifestari psihopate, ale caror postari imunde au ajuns deja in zona supusa sanctiunilor penale. Nu vrem nicidecum sa ingradim libertatea de a exprima opinii, oricat de critice, chiar si la adresa autorilor articolelor din cotidianul Gandul, dar constatam ca excesul acelor mesaje mizerabile a ajuns sa ii indeparteze pe cititorii de buna-credinta, care, in mod justificat, evita sa-si mai formuleze consideratiile argumentate pentru a nu ajunge sa fie A"veciniA" de forum cu tot soiul de indivizi cu gandire si exprimare toxice. Administratorul site-ului va realiza o curatare periodica a forumului unic de discutii on-line. Suntem convinsi ca demersul nostru va fi corect inteles de toti cititorii a caror opinie conteaza pentru noi.

Gh. CERCELESCU

Gandul