Seful misiunii FMI: Cresterea economica poate ajunge la 3% in 2016, daca guvernul va lua masurile necesare

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 14:46
2007 citiri
Seful misiunii FMI: Cresterea economica poate ajunge la 3% in 2016, daca guvernul va lua masurile necesare

Cresterea economica a Romaniei va fi in jur de 1,5% in acest an si ar putea ajunge pana la 3% in 2016, in conditiile in care guvernul va lua "masurile necesare", iar tara noastra va absorbi mai multe fonduri europene, a afirmat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, intr-o conferinta de presa.

Infrastructura, transporturile si energia ar trebui sa fie domenii prioritare pentru Romania, iar tara noastra se poate finanta singura, mai ales ca exista interes pentru activele romanesti, dovedit de includerea sa in indicele pentru pietele emergente al JPMorgan, este de parere oficialul FMI.

"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat acesta.

Mobilizarea resurselor in aceste domenii, unde cresterea poate fi stimulata, este cruciala pentru Romania, iar intrarile de capital prin absorbtia de fonduri europene ar ajuta astfel cresterea economica.

Cu privire la tintele pe care guvernul le-a ratat, de Vrijer a mentionat deficitul cash pentru 2012 si tinta de arierate.

"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic", a explicat acesta. In legatura cu arieratele, Erik de Vrijer a anuntat ca FMI si guvernul au convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.

Progrese importante care au fost inregistrate de catre tara noastra privesc deficitul bugetar, care a fost redus, astfel incat "Romania se gaseste deja aproape pe taram sigur", crede acesta.

Astfel, economia trebuie sprijinita mai bine decat in perioada cand era necesara reducerea mai puternica a deficitului. In plus, balanta deficitului de plati este sub 4%, iar acesta ar trebui sa fie finantabil.

Cu privire la inflatie, oficialul FMI a constatat un nivel redus fata de cel din urma cu cativa ani, chiar daca a existat o ridicare temporara. De Vrijer se asteapta insa ca la mijlocul lui 2013, inflatia sa se reduca pana la marginea superioara a intervalului de 3%.

#crestere economica romania, #previziuni FMI economie Romania, #repere macroeconomice Romania FMI, #prioritati economie Romania , #Crestere economica