Sefa FMI: China trece bine peste criza, dar cresterea economica globala va suferi

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 17:50
2486 citiri
Sefa FMI: China trece bine peste criza, dar cresterea economica globala va suferi
Foto: Facebook/Christine Lagarde

Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International, anunta o crestere economica globala chiar mai slaba decat cea estimata pana acum. Cauza, explica aceasta, este o recuperare lenta inregistrata de economiile avansate si o incetinire a cresterii in tarile emergente.

Directorul FMI a avertizat si economiile emergente sa fie foarte atente la efectele pe care incetinirea cresterii economice din China le aduce, alaturi de stramtorarea conditiilor economice globale si posibilitatea unei majorari a dobanzii de politica monetara in SUA.

"Pert total, ne asteptam la o crestere economica globala moderata sau chiar mai slaba decat cea pe care o anticipam in luna iulie", a declarat Christine Lagarde, citata de portalul Hurriet Daily News.

Estimarea FMI din iulie privind cresterea globala era de un avans anual de 3,3%, putin mai scazut decat cele 3,4 procente inregistrate in 2014.

In ceea ce priveste economia Chinei, sefa FMI a explicat ca aceasta a incetinit, desi nu neaparat abrupt sau neasteptat, pentru ca se incearca o adaptare la un nou model de crestere economica.

"Tranzitia catre o economie bazata mai mult pe piata, cu riscurile aferente, este complexa si ar putea fi chiar si dificila uneori", spune Lagarde, punctand ca autoritatile chineze detin insa uneltele politice si rezervele financiare necesare acestei tranzitii.

O.D.

#cresstere economica globala 2015 , #Crestere economica