Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sarkozy cere ca repartizarea cotelor de CO2 sa tina cont si de nivelul actual al emisiilor

Sarkozy cere ca repartizarea cotelor de CO2 sa tina cont si de nivelul actual al emisiilor
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a propus ca "efortul global pentru reducerea emisiilor" de dioxid de carbon in cadrul Uniunii Europene pana in 2020 sa "varieze in functie de nivelul de pornire" al emisiilor din fiecare tara si nu numai in functie de Produsul Intern Brut (PIB), relateaza AFP.

Intr-o scrisoare prezentata presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, datata 11 ianuarie si publicata marti de Elysee, Sarkozy considera "indispensabil sa fie fixat ca obiectiv o convergenta progresiva catre acelasi volum de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor in intreaga Uniune".

"Pentru a se ajunge la aceasta convergenta, Franta vrea ca efortul global de reducere a emisiilor asteptat din partea fiecarui stat membru pana in 2020 sa varieze in functie de nivelul de pornire al emisiilor pe cap de locuitor", a explicat Sarkozy.

Comisia Europeana va prezenta in 23 ianuarie versiunea finala a unei serii de propuneri de directive prin care sunt atribuite tarilor UE, care s-au angajat deja colectiv sa reduca, pana in 2020, cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera, obiective individuale.

Obiectivele nationale - fixate in raport cu nivelul emisiilor din 2005 - vor lua in calcul PIB-ul pe cap de locuitor si vor respecta principiul "solidaritatii" in UE. Astfel, potrivit unei copii a proiectului, tarile mai putin bogate, adica noii membri UE, vor putea chiar si sa isi creasca nivelul emisiilor, in cadrul proceselor de crestere economica. Statele bogate, in schimb, vor trebui sa le reduca.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 692 ori