Romania, ritm de crestere surprinzator in T4 2013, cel mai bun din ultimii cinci ani - presa

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 13:00
1879 citiri
Romania, ritm de crestere surprinzator in T4 2013, cel mai bun din ultimii cinci ani - presa

O crestere cu 5% a Produsului Intern Brut in zilele noastre este asociata mai degraba celor mai performante economii emergente din Asia si Africa decat cresterii lente inregistrate in randul tarilor Uniunii Europene, insa Romania a produs o surpriza cu ritmul sau de crestere in T4 2013, cel mai bun din ultimii cinci ani, comenteaza vineri ziaristul britanic Andrew MacDowall, pe Beyond Brics, blog afiliat cotidianului Financial Times.

Intr-un articol cu titlul 'Un nou tigru? Romania inregistreaza o crestere de 5,2% in ultimul trimestru' al anului 2013, autorul citeaza estimarile "semnal" ale Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri, potrivit carora Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similara din 2012. Pe ansamblul anului trecut economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,5%, printre cele mai rapide rate de crestere din Europa si cu mult peste prognoza de 2,8% facuta recent de Fondul Monetar International. In plus, inflatia, candva o ingrijorare serioasa, a ajuns la cel mai scazut nivel din toate timpurile, 1,1% in ianuarie, scrie sursa citata.

Potrivit autorului articolului, intr-o nota a BCR, cea mai mare banca din Romania, se mentiona ca cererea externa (exporturile de marfuri si servicii) este cel mai probabil principalul motor de crestere in trimestrul 4, ca, de altfel, in intregul an 2013. Este posibil ca un alt factor de crestere sa fi fost anul agricol exceptional, dar fiind ca, istoric vorbind, ritmul de crestere al economiei Romaniei depinde de fluctuatiile din agricultura.

Totusi, inca este cam prea devreme pentru a sarbatori, avertizeaza autorul articolului, in conditiile in care increderea consumatorului este inca scazuta. Potrivit Beyond Brics, este de asteptat ca aceasta crestere surprinzatoare a PIB in T4 2013 sa fie urmata de o incetinire usoara in 2014, dat fiind ca recuperarea economica ramane fragila. Iar alegerile europene si prezidentiale din acest an ar putea provoca la randul lor o oarecare ingrijorare pe piata.

'Desi este inca prea devreme pentru a saluta un tigru est-european, performanta Romaniei da motive de optimism. Apetitul investitorilor pentru emisiunea de obligatiuni in valoare de 2 miliarde de dolari, din ianuarie, reflecta un entuziasm mai amplu pentru recentul val de emisiuni de obligatiuni central si est-europene inainte de reducerea anuntata de banca centrala americana (Fed a anuntat la sfarsitul anului trecut ca va reduce, incepand din ianuarie, programul de achizitii lunare de obligatiuni, scopul fiind de a introduce lichiditati semnificative in sistemul financiar, sustinand astfel economia SUA, dar si pietele financiare la nivel global - n.r.). Dar (acest apetit al investitorilor - n.r.) reflecta totodata si un anumit grad de incredere in consolidarea fiscala a Romaniei, la numai cativa ani dupa ce tara s-a confruntat cu o criza bugetara', conchide sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania economie, #crestere economie, #romania crestere economica , #Crestere economica