Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, a patra crestere economica din UE in 2008

Romania, a patra crestere economica din UE in 2008

Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o crestere economica de 2,9%, nivel care o plaseaza pe locul patru in Uniunea Europeana (UE), in timp ce economia statelor membre pe ansamblu s-a contractat cu 1,3%, potrivit datelor preliminare publicate joi de Eurostat. 

Primele trei pozitii in ce priveste avansul produsului intern brut (PIB) in trimestrul patru din 2008 au fost ocupate de Bulgaria, cu un ritm de crestere a economiei de 3,6%, urmata de Polonia, cu 3,1%, si de Cipru, cu 3%.

Economiile Letoniei, Estoniei si Suediei au scazut cel mai mult in ultimul trimestru al anului trecut, cu 10,5%, 9,4%, respectiv 4,4% fata de aceeasi perioada din 2007.


Fata de trimestrul anterior, Estonia a inregistrat cea mai mare scadere a PIB, de 4,2% in intervalul octombrie - decembrie 2008.


Economia Suediei s-a contractat in trimestrul IV cu 2,4%, cea a Germaniei, cu 2,1%, iar PIB-ul Danemarcei si Portugaliei a scazut cu 2% fata de trimestrul anterior din 2008.


Cele mai mari cresteri fata de trimestrul anterior au fost inregistrate in ultimul trimestru de Slovacia (2,1%), Cipru (0,6%), Grecia si Polonia (0,3%).


Economia Uniunii Europene (UE) s-a comprimat cu 1,5% in al patrulea trimestru din 2008 comparativ cu cele trei luni anterioare, blocul comunitar raportand trei trimestre consecutive de scadere a PIB-ului, potrivit datelor biroului european de statistica.


Produsul intern brut (PIB) al zonei euro a scazut in ultimul trimestru din 2008 cu 1,5% fata de trimestrul anterior, a treia scadere trimestriala consecutiva.


Fata de trimestrul similar din 2007, PIB-ul a scazut cu 1,3% in UE si tot cu 1,3% in zona euro.


Cheltuielile de consum ale populatiei au scazut in ultimul trimestru cu 0,8% in UE, fata de trimestrul anterior, si cu 0,9% in zona euro.


Investitiile s-au diminuat cu 2,5% in UE si cu 2,7% in zona euro.


Importurile s-au redus cu 5,5% in ambele zone, iar exporturile au scazut cu 6,8% in UE si cu 7,3% in zona euro.


Partenerii cei mai importanti ai UE, SUA si Japonia, au inregistrat, de asemenea, scaderi ale PIB-ului.


Astfel, economia SUA s-a comprimat in ultimul trimestru cu 1,6% fata de trimestrul anterior, in timp ce Japonia a anuntat o scadere a PIB cu 3,3%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2237 ori
Citeste mai multe desprecrestere economica romania state ue