Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Regiunea Vest din Romania, campioana la crestere economica printre noile state UE in 2000-2005

Regiunea Vest din Romania, campioana la crestere economica printre noile state UE in 2000-2005

Regiunea Vest, din care fac parte judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, a inregistrat cea mai mare crestere economica intre anii 2000 si 2005 dintre noile state membre, cu exceptia capitalelor, se arata in anuarul Eurostat publicat joi la Bruxelles. "Regiunea non-capitala cu cea mai mare crestere economica in noile state membre a fost regiunea Vest, unde produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut cu 13% intre 2000 si 2005, de la 26,8% la 39,8% din media UE27", se arata in documentul citat de corespondentul NewsIn.


Capitala cu cea mai mare crestere economica in 2005 a fost Londra, unde produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 303% din media UE. Pe locurile urmatoare se situeaza Luxemburg, Bruxelles, Viena, Stockholm, Copenhaga si Praga.


Bucurestiul a avut un PIB pe cap de locuitor de 75% din media UE in 2005, devansand Sofia si capitalele statelor baltice.


"Dintre noile state membre, cu exceptia regiunilor capitale, care sunt toate foarte dinamice, statele baltice, Ungaria, Romania, Cehia si Slovacia au inregistrat o crestere economica considerabila peste media UE. In schimb, in Polonia, cresterea a fost semnificativ mai mare decat media UE doar in sapte din cele 16 regiuni de dezvoltare", se arata in raport.


Diferentele mari intre regiuni sunt cel mai bine reflectate in Romania, care pe de-o parte are regiunea Vest cu cea mai mare crestere economica dintre regiunile noilor state membre cu exceptia capitalelor, dar pe de alta parte, are si cea mai saraca regiune din UE, Nord-Est din care fac parte judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Aici produsul intern brut in 2005 a fost de doar 24% din media UE .


Cele mai prospere regiuni din UE sunt in sudul Germaniei, sudul Marii Britanii, Belgia, Luxemburg, Olanda, Irlanda si tarile scandinave, pe cand statele est-europene raman cu mult in urma celor occidentale, chiar daca au inceput sa recupereze din decalaj.


In termeni procentuali, 21% din populatia UE traieste in regiuni unde produsul intern brut pe cap de locuitor este peste 125% din media UE. Majoritatea europenilor, 53%, locuiesc in regiuni unde PIB-ul este intre 75%-125% din media UE, iar 12% din populatie se afla in zonele sarace din Europa de Est unde produsul intern brut pe cap de locuitor este sub 50% din media UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1372 ori