Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Editorial Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Reducerea CAS, intre optimism si politicianism

Reducerea CAS, intre optimism si politicianism
Dupa ce in urma cu o saptamana, primul ministru si ministrul de finante nu au putut - sau nu au vrut - sa prezinte presedintelui cum cred ei ca se poate sustine reducerea CAS atat in anul 2014 cat mai ales in 2015, acum primul ministru a organizat o conferinta de presa unde a prezentat aceste cifre. Sincer, fara un document elaborat pe baza caruia sa poata (re)face si analistii independenti calculele necesare, sumele prezentate sunt de un politicianism pur.

Oricum, asa cum bine stim cu totii, viitorul este greu de estimat, in special atunci cand vorbim despre venituri si evenimente corelate, efect de multiplicare in economie etc.

Pentru a putea fi aproape de 'realitatea viitoare' este nevoie sa ai la dispozitie modele econometrice - mai simple sau mai sofisticate - pe baza carora sa poti calcula impactul unei masuri economice asupra altor factori din economie, pe termen scurt si lung. Ma indoiesc profund ca exista la Ministerul de Finante un asemenea model; probabil ca la Banca Nationala, sau printre economistii vechi putem gasi unul care sa ne ofere baza pentru studii de impact relevante.

Pana atunci, politicianismul, populismul si o mare doza de optimism - pentru guvernanti - sau pesimism - pentru opozanti - se vor revarsa in analize si media, la nivel mai mult filozofic decat matematic... Dar pare evident pentru oricine ca reducerea evaziunii fiscale cu 10% si banii recuperati de la firmele in insolventa sunt mai degraba dorinte secrete ale guvernului, decat evenimente care au legatura cu realitatea intr-un viitor apropiat.

Despre cresterea economica, investitii, 'albirea' muncii nefiscalizate sau colectari mai mari din TVA, ele ar putea avea mici sanse de a se indeplini in realitate... dar totul depinde de cresterea economica si de modul in care mediul de afaceri privat va utiliza beneficiile fiscale obtinute: oricum, este putin probabil sa se intample si investitii si angajari de personal si multe altele, in urmatoarele 12 luni si toate deodata.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si RiscoDaca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1885 ori