Raport Eurostat: Romania, cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:25
2006 citiri
Raport Eurostat: Romania, cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru
Foto: Confesercenti

Romania si Cipru au inregistrat cea mai mare crestere economica din tarile UE in primele trei luni ale acestui an, se arata in datele preliminarii ale raportului Eurostat emis miercuri. Cu 1,6% crestere economica, cele doua state se plaseaza cu mult in fata economiilor puternice din zona euro.

Din frontul statelor din Europa Centrala si de Sud Est, ies in fata si Bulgaria si Ungaria, in timp ce surpriza din zona euro o constituie Franta, cu o crestere economica superioara celei din Germania, arata buletinul de analiza Eurostat.

Romania, crestere constanta

Tara noastra pare sa confirme o evolutie echilibrata, pe ultimele trimestre ale lui 2014, cresterea economica din Romania fiind de 2,2%, respectiv 1%.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica din Romania este de 4,2% apreciaza statisticienii din Luxemburg.

Cipru, in schimb, vine dupa o perioada nefasta, anul precedent fiind caracterizat de lipsa de performanta economica. Bulgaria si Ungaria sunt alte state din regiune care au raportat o crestere economica stabila in ultimele luni.

Renaste rivalitatea Franta-Germania

In peisajul zonei euro, performantele sunt revendicate de Spania si Franta, cu 0,9%, respectiv 0,6%. Surpriza o reprezinta, intr-adevar Franta, o tara care nu si-a putut respecta obligatiile in privinta deficitului bugetar pe ultimii trei ani.

Cu toate acestea, economia franceza a parut sa se dezmorteasca mai usor la inceputul acestui an, decat marea rivala Germania, unde cresterea economica a fost la un grad anemic de 0,3%.

#crestere economica romania, #raport eurostat crestere economica, #crestere economica zona euro , #Crestere economica