Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport BIS: Schimbarile politice si protectionismul ameninta economia globala

Raport BIS: Schimbarile politice si protectionismul ameninta economia globala


Banca Reglementelor Internationale (BIS) atrage atentia ca momentul pozitiv de care pare sa se bucure economia globala este pus in pericol de o serie de alti factori care pericliteaza eforturile depuse pana acum de bancile centrale in scopul de a restarta cresterea economica.

Printre pericolele care planeaza asupra actualului peisaj economic se numara schimbarile rapide din punct de vedere geopolitic, dar si politicile protectioniste pregnante pe anumite piete, anunta CNBC.

Institutia, cunoscuta drept banca centrala a bancilor centrale, remarca in raportul sau anual ca evenimentele politice petrecute de la jumatatea anului trecut si pana acum au reprezentat o surpriza pentru multi actori din pietele internationale.

"Schimbarile politice i-au luat prin surprindere pe multi jucatori din piata, acestia fiind nevoiti sa se adapteze rapid schimbarilor politice si implicatiilor economice presupuse de acestea. Politica monetara a picat in plan secund, locul central fiind dominat de schimbarile survenite in mediul politic", considera analistii BIS.

Pe langa schimbarile geopolitice, alte patru riscuri majore tind sa puna frana redresarii economice la nivel global, dupa cum avertizeaza raportul.

"O crestere semnificativa a inflatiei ar putea forta bancile centrale sa puna capat mai repede programelor de relaxare cantitativa. Este un scenariu care a fost luat in calcul inca de anul trecut, chiar si in absenta unei cresteri a nivelului inflatiei", se mentioneaza in raport.

Alte pericole reprezentate de stresul financiar si reducerea consumului si a investitiilor pot fi accentuate de noile politici protectioniste ivite pe anumite piete.

Practic, cresterea economica intra intr-un cerc vicios in care "protectionismul duce la o crestere a inflatiei si la aparitia constrangerilor financiare, iar acestea nu fac decat sa amplicifice ulterior nivelul politicilor protectioniste", dupa cum arata raportul BIS.

Pana acum, politicile monetare aplicate pe piete precum cea europeana si-au facut treaba, dar gradul mare de indatorare si impredictibilitatea politica sunt piedici care nu vor fi usor e depasit, cred analistii bancii din Basel.

Sectorul financiar tinde sa ofere o anumita siguranta pe termen scurt, dar dependenta bancilor de dolarul american si perioadele de volatilitate ridica semne de intrebare asupra stabilitatii in sector.

"Telul final este crearea unui sistem financiar puternic care sa ajute la mentinerea ritmului de crestere economica", explica analistii BIS.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1990 ori