Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri si analistii (III)

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:38
2265 citiri
Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri si analistii (III)
Previziuni pentru economia Romaniei in 2012

Economia Romaniei se afla tot in criza, dupa 3 ani, iar fara niciun fel de masura coerenta aprobata anul viitor, 2012 va fi un an chiar si mai prost, cred analistii si oamenii de afaceri intervievati de Business 24.

Anul viitor poate sa fie un an de oportunitate pentru cei care vor gasi o strategie corecta, crede Sorin Minea, patronul lantului de magazin Angst. In opinia sa, bugetul pentru anul viitor nu este echilibrat si are multe deficiente. La randul sau, analistul Lucian Davidescu apreciaza ca, la sfarsitul acestui prim val de criza, pentru ca este posibil sa mai urmeze altul, Romania nu mai are nici macar manevra de acum 3 ani.

Marian Milut, proprietarul businessului Prefab mentioneaza ca trebuie diminuata structura companiilor nationale si sa incercam sa ducem obligatiile acestor companii intr-o zona mult mai flexibila a ministerelor de resort. Pe de alta parte, analistul Mircea Cosea considera ca anul viitor este situat la un nivel inferior prognozelor care s-au facut. Este vina, in principal, a factorilor externi.

Marian Milut - proprietarul businessului Prefab

- In primul rand, ar trebui sa se creeze aceste fonduri de garantare a investiiilor, pentru companiile mici si mijlocii care nu au suficiente resurse. Activele au coborat la jumatate, in acest moment, nu ai ce sa mai pui gaj.

- Este fundamental, daca vrei sa mergi pe linia de dezvoltare. Este obligatoriu sa incercam, in prima jumatate a anului, sa scadem intr-un fel fiscalitatea.

Nu avem cum sa desfasuram o activitatea cu TVA de 24% si cu hiperfiscalitate la nivelul fortei de munca.

- Trebuie diminuata structura companiilor nationale si sa incercam sa ducem obligatiile acestor companii intr-o zona mult mai flexibila a ministerelor de resort. Cred ca masurile de austeritate ar fi bine sa fie mentinute si sa lucram la partea de fonduri europene. Daca vom reusi sa atragem fonduri europene si vom cheltui corect banii in investitii si, asa cum spuneam, decizia se va apropia cat mai mult de executie, exista posibilitatea ca 2012 sa fie un an pe plus.

- Sa dam la o parte influentele anului electoral, oricat de mult ar conta acestea. Lucrurile sunt destul de clare, Guvernul nu poate mentine puterea dupa alegeri, asa este logic, sa fie o alternativa. Romania, prin pozitia pe care o are si prin gradul sau de indatorare, poate parcurge anul 2012 fara convulsii majore, pentru ca are deja deciziile de austeritate luate, nu le mai poate lua inca o data.

Sorin Minea - patronul Angst si presedintele Patronatului Romalimenta

- Fara niciun fel de masura coerenta anul viitor va fi unul prost. Daca nu se vor lua masuri coerente, si nu masuri populiste, anul viitor, fiind an electoral - sau reusim un pas inainte, ceea ce e foarte greu, sau riscam o prabusire a economiei romanesti.

- Anul viitor poate sa fie un an de oportunitate pentru cei care vor gasi o strategie corecta, dar ajung la aceeasi chestie de baza - daca nu ar exista politicul si ar exista numai economicul, sunt convins ca ar exista cai de scapare. Existand un politic imprevizibil, mi-e frica sa fac prognoze pentru anul viitor.

- Din punctul meu de vedere nu e un buget foarte echilibrat, pentru ca oportunitatile sunt altele decat cele care le vad eu personal pentru Romania. Deci nu mi se par oportunitatile alese ca fiind cele prioritare. In acelasi timp, bugetul e facut prin calcul contabil, si nu totdeauna contabilitatea merge mana in mana cu dezvoltarea unei afaceri si cu economia.

- Sunt anumite puncte care nu au fost atinse si alte puncte care au fost atinse excesiv. Dintre punctele neatinse suficient, din punctul meu de vedere, repet, este agricultura, care mi se pare vaduvita fara nici cea mai mica discutie. Inca nu s-a inteles rolul agriculturii in Romania, aceasta fiind baza de pornire pentru orice, inclusiv pentru industria alimentara.

Mircea Cosea - analist financiar

- Economia este tot in criza. Este o iesire conjuncturala din recesiune, nu am incredere ca aceasta iesire din recesiune se va mentine si in anul 2012. Sunt factori perturbatori prea mari ca sa putem trage acum o concluzie. In conditiile in care pietele din vest vor avea o oarecare stabilitate, am putea crede ca economia nationala, prin exporturi ar putea avea o crestere economica pe care eu o estimez intre 0,5 si 1%, dar nu mai mult.

- Din punctul meu de vedere, anul viitor este situat la un nivel inferior prognozelor care s-au facut. Este vina, in principal, a factorilor externi. 2012 este un an european prost, toata lumea este de acord cu asta. Noi suntem legati 75% de dinamica pietelor europene si nu avem cum sa scapam.

- Pe de alta parte, agricultura nu va mai repeta performanta din 2011, pentru ca este o performanta meteo dependenta si nu de politica agrara. Prevad ca anul 2012 ar fi un an foarte bun, daca am reusi sa mentinem o anumita crestere minima si sa nu regresam. Dar aceasta crestere nu o vad mai mult de 1%.

Lucian Davidescu - analist financiar

- Dupa 3 ani de criza, economia Romanie este foarte traumatizata. Ce este mai grav este ca legiutorii si puterea politica nu au invatat nimic si nu au resit sa faca nimic pentru a atenua efectele crizei. Nu mai vorbim despre eliminarea lor, cum a fost cazul Poloniei, de exemplu. In continuare, guvernul sustine ca a facut reduceri bugetare, cand, de fapt, cheltuielile au crescut, cu exceptia salariilor.

- Acestea au fost taiate, dar per total, banii irositi de la bugetul de stat sunt tot mai multi. Incasarile au crescut doar pe seama cresterii taxelor, deci nu se poate vorbi despre sanatate fiscala, ci impovarare fiscala.

- Mai grav este ca la sfarsitul acestui prim val de criza, pentru ca este posibil sa mai urmeze altul, Romania nu mai are nici macar manevra de acum 3 ani. Atunci aveam inca TVA-ul pe la jumatatea esalonului UE, aveam o datorie publica foarte mica, iar acum suntem spre 40%. Orice crestere suplimentara inseamna ca suntem pe urmele Greciei.

- Atunci aveam inca o moneda care putea sa atenueze socurile, dar acum avem o moneda care, daca se depreciaza, duce in haos sistemul bancar. Acum 3 ani aveam performante foarte mici care nu puneau probleme in sistem, dar acum au ajuns la un nivel de 14%, iar orice crestere poate fi fatala pentru banci. Ultimii 3 ani au inrautatit situatia Romaniei, fara ca sa putem spune ca suntem mai pregatiti pentru criza. Dimpotriva.

- Economia da semne de stagnare, iar statul pare sa o ajute sa stagneze decat sa o ajute. In momentul in care prognozele de colectari bugetare sunt in crestere cu 7%, in timp ce economia nu creste, devine evident faptul ca statul vrea sa isi pastreze o "felie mai mare de tort" decat pana acum. Acest lucru se face pe seama evaziunii fiscale.

- In realitate, nu va fi vorba despre scoaterea la suprafata a economiei negre. De ce se intampla asta? Pentru ca garzile fiscale cand au tinte de colectari, se duc tot la contribuabilii pe care ii stiu, cinstiti si ii pun sa scoata tot mai multi bani din buzunar. Evident, pentru o companie care este la limita cu bugetul, asta inseamna ca trebuie sa se restranga si mai mult si va ajunge sa vanda si mai putin, iar in cele din urma, economia nu va creste.

- Tinta de crestere de 2%, in conditiile in care statul isi propune sa colecteze cu 7% mai mult este complet nerealista. Foarte posibil vom vedea o crestere destul de modesta, in jurul a 0%, iar daca cresterea va fi substantiala, atunci va fi "in ciuda statului" si in niciun caz "datorita eforturilor lui".

#crestere economica romania, #economie Romania 2012, #crestere economica 2012 , #Crestere economica