Previziuni ale analistilor pentru evolutia economiei romanesti in T2

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 11:01
1730 citiri
Previziuni ale analistilor pentru evolutia economiei romanesti in T2

Statistica a anuntat ieri o scadere a PIB pe primul trimestru de doar 0,1% fata de trimestrul IV din 2011, mai redusa decat se preconiza ca urmare a zapezilor abundente care au blocat drumurile, au intarziat comertul si au stopat constructiile.

"Datele sunt bune, ne vor permite incadrarea in noua tinta de crestere economica de 1,7% pe 2012 asumata de guvern si FMI. Cele mai afectate de vremea rea au fost constructiile pe primul trimestru", a spus Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

Intrebarea este acum ce va fi in trimestrul II, din care a trecut deja jumatate. Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune: "PIB-ul in trimestrul doi va fi pe plus, dar nu cu mult, fata de primul trimestru. In al doilea trimestru s-ar putea inregistra un reviriment in privinta constructiilor si ar trebui sa fie mai bine si pe componenta servicii. In privinta industriei este greu de spus cum va evolua. Nu ne modificam asteptarile privind cresterea economica pentru 2012 prognozata la 0,5%".

BCR sau UniCredit estimeaza o rata de crestere de 1% pentru economia romaneasca in 2012, dupa un plus de 2,5% in 2011. Scaderea de 0,1% din trimestrul I fata de trimestrul IV de anul trecut urmeaza unei scaderi de 0,2% trimestrul IV la trimestrul III, ceea ce inseamna ca economia a intrat iar in recesiune, ca in perioada 2009-2010, cand PIB-ul a scazut in aproape fiecare trimestru consecutiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie economie T2, #analisti crestere economica T2, #economia romaneasca T2 , #Crestere economica