Ponta: Romania nu se poate dezvolta doar prin relatiile economice cu UE

Joi, 19 Iunie 2014, ora 16:00
1763 citiri
Ponta: Romania nu se poate dezvolta doar prin relatiile economice cu UE

Romania nu are nicio sansa sa se dezvolte daca se bazeaza doar pe relatii economice intracomunitare, deoarece piata UE s-a contractat si este restrictiva din punct de vedere al realitatii, afirma premierul Ponta, aratand ca de aceea Guvernul pune accent pe relatii cu China si alte tari din afara UE.

"Cred ca daca Romania se bazeaza in continuare doar pe relatiile economice intracomunitare, nu avem nicio sansa sa ne dezvoltam. Piata UE este o piata care s-a contractat in foarte multe domenii, este o piata in continuare - nu la nivelul normelor, ci la nivelul realitatii - destul de restrictiva. Nu stiu cate companii romanesti pot cu adevarat, la modul realist, sa castige o licitatie in Germania, Franta sau Italia. Companiile germane, franceze, italiene castiga toate licitatiile din Romania pentru mari proiecte, invers nu se intampla niciodata", a spus Ponta, joi, in cadrul unui forum economic pe tema exporturilor.

Premierul a aratat ca atat el, cat si membrii Guvernului nu pun intamplator accent pe relatiile cu China si cu alte tari din Asia si din afara Uniunii Europene (UE), ci ca urmare a unei strategii economice.

Facilitatile fiscale, principala strategie a Guvernului

Ponta a apreciat ca fiscalitatea redusa, utilizarea tuturor tipurilor de sprijin care pot fi acordate in baza legislatiei europene, fie pentru agricultura, fie pentru IMM-uri, modificarea legislatiei muncii, cresterea competitivitatii si pretul energiei sunt obiective principale ale strategiei economice a Guvernului, cu scopul cresterii investitiilor si crearii de noi locuri de munca.

Seful Executivului a precizat ca toate aceste masuri sunt necesare pentru a continua cresterea economiei, o crestere avand ca principii de baza predictibilitatea si sustenabilitatea.

El a amintit ca, in perioada 2005-2008, cresterea economica a fost generata in special de fluxurile de capital, boom-ul imobiliar, cresterea creditarii si consumului, nu pe "baze sustenabile" ca in prezent, si a prezentat ca exemplu in acest sens cresterea exporturilor.

Premierul s-a referit, ironic, si la cei care sustin ca problemele economice din perioada 2009-2011 nu au fost generate de "incompetenta", ci de ghinion, iar rezultatele pozitive din 2012-2014 au fost favorizate doar de noroc.

"Atunci cand creste cursul de schimb intre euro si leu, este vina Guvernului, atunci cand scade, nu e meritul nimanui. La fel e si cu economia, si cu...Unii au fost ghinionisti in 2009, 2010, 2011 - nu era vorba ca erau incompetenti, chiar au fost ghinionisti - si s-a prabusit economia. Altii sunt la fel de incompetenti, dar au noroc, ca noi in 2012, 2013 si 2014, si creste economia si cresc exporturile... Daca asta e o abordare stiintifica, eu unul ma despart de ea", a spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#relatii economice UE, #crestere economica, #dezvoltare economica Romania , #Crestere economica