Picatura chinezeasca: Marile economii sunt trase in jos de gigantul Asiei

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 10:58
2532 citiri
Picatura chinezeasca: Marile economii sunt trase in jos de gigantul Asiei
Foto: Pixabay

Contractia economiei chineze isi pune amprenta si pe evolutiile altor piete din lumea intreaga. Tarile exportatoare de materii prime, cele cu industrii specializate in reprocesarea materialelor si economiile dezvoltate sunt pe cale de a resimti socul transmis de China.

Pietele emergente si exportatorii de materii prime se confrunta deja cu un declin al cererii de marfa din partea Chinei, iar efectele acestei rastunari de situatie ii pot afecta pana si pe exportatorii de marfa de pe pietele dezvoltate, relateaza agentia Bloomberg.

Piata in declin

Exportatorii de marfuri din Statele Unite, Germania si Japonia, in special reprezentantii industriei auto, au intretinut o relatie constanta cu consumatorii de pe piata chineza, dar pana si acest lucru este pe cale sa se schimbe, conform unei analize a UBS Group.

"Pe masura ce incetinirea ritmului de crestere economica din China se va extinde pe o perioada mai lunga, vom asista la o scadere pe termen lung a apetitului consumatorilor chinezi pentru bunurile de import", sustin economistii UBS Group.

"Exportatorii de materii prime, procesatorii de materiale si exportatorii de marfuri industriale de pe pietele dezvoltate vor trebui sa se pregateasca de socul scaderii cererii de pe piata chineza, indiferent daca se va inregistra si o usoara crestere a importurilor din SUA sau Europa", arata raportul UBS Group.

Expusi pericolului

Vestea nu este deloc buna pentru economiile care si-au bazat dezvoltarea pe o relatie comerciala directa cu China.

In ultimul deceniu, numarul tarilor care exporta marfa in China a crescut de patru ori, dupa cum reflecta analiza economistilor UBS.

In acelasi timp, economiile "abonate" la importurile din SUA s-au redus la jumatate, ca numar.

In termeni de importanta a exporturilor in componenta PIB-ului, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Brazilia, Canada si Chile si-au dublat expunerea pe piata din China.

Germania si alte economii europene au intensificat exporturile de aproape trei ori, in timp ce Australia a ajuns la o expunere cvadrupla pe aceasta piata.

Pentru exportatorii de materii prime, precum Africa de Sud, Australia, Indonezia si Brazilia, impactul dat de contractia economiei chineze este clar negativ.

#piata exporturi China, #crestere economica china, #relatii comerciale UE China , #Crestere economica