Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a inregistrat o crestere economica de 3,8% in primul trimestru

Romania a inregistrat o crestere economica de 3,8% in primul trimestru


Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013, potrivit estimarilor "semnal" publicate, joi, de Institutul National de Statistica.

Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a apreciat, miercuri, ca economia Romaniei a inregistrat o crestere economica de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum.

Cresterea anuala ar putea fi si mai mare

Potrivit ministrului citat, luand in calcul sezonalitatea, Romania ar putea avea o crestere economica de cel putin 4% pentru intregul an 2014. La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an.

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a modificat in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in urmatorii doi ani. Potrivit BERD, economia Romaniei va creste cu 2,6% in acest an, fata de 2,4% cat estimase in ianuarie, si cu 2,8% in 2015.

Fondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2248 ori