PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,2% in T2

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 10:32
1223 citiri
PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,2% in T2

INS a mentinut estimarea de crestere economica a Romaniei, PIB-ul avansand cu 0,2% in al doilea trimestru, fata de primele trei luni ale anului, conform NewsIn.

Astfel, Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 137,661 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,2% fata de trimestrul I 2011.

Totodata, Statistica a mentinut datele privind cresterea economica din cel de-al doilea trimestru comparativ cu trimestrul similar din 2010, in serie bruta, la 1,4%. Produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,994 miliarde lei preturi curente.

Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+3,4%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+0,9%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

Potrivit INS, ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2011, cererea interna a crescut cu 2,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

INS face precizarea ca un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

PIB mai mare cu 1,6% in S1 fata de acelasi semestru din 2010

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2011 a fost de 233,718 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 1,6% fata de semestrul I 2010, INS mentinand si in acest caz datele de la estimarea semnal.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+7,3%), agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+2,5%) si comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,0%).

Consumul final total s-a diminuat cu 1,7% in semestrul I 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 1,7 puncte procentuale.

#crestere economica, #produs intern brut, #crestere pib, #consum , #Crestere economica