Piata europeana de leasing va scadea cu cinci la suta in 2008

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 14:11
704 citiri
Piata europeana de leasing va scadea cu cinci la suta in 2008

Piata europeana de leasing va scadea cu cinci la suta in 2008, iar volumul de activitate ramane in continuare solid, in pofida crizei financiare internationale, estimeaza presedintele asociatiei de profil Leaseurope, John Bennett.

'Impactul crizei financiare internationale asupra pietelor de leasing din Europa a fost foarte mic pana acum. In 2009 insa, impactul crizei va spori, in conditiile in care unele tari din Europa sunt deja in recesiune, iar altele se vor confrunta cu recesiunea', a declarat joi, la o conferinta la Bucuresti, presedintele Leaseurope.

Conform datelor Leaseurope, in 2007 piata europeana de leasing a fost de 339 miliarde euro, in SUA - 168 miliarde lei, Japonia - 44 miliarde euro, Canada - 32 miliarde euro, Brazilia - 15 miliarde euro.

In 2007, piata de leasing europeana a inregistrat un avans de 12,4 la suta comparativ cu 2006.

Anul trecut, cele mai mari piete europene de leasing au fost Marea Britanie - 58 miliarde euro, Germania - 54 miliarde euro, Italia - 49 miliarde euro, statele Europei Centrale si de Est - 49 miliarde euro, Franta - 40 miliarde euro.

Aproximativ 58 la suta din piata europeana de leasing este reprezentata de contractele pentru automobile si alte vehicule pentru transportul rutier.

In ceea ce priveste Romania, Bennett a afirmat ca economia nationala este robusta si, desi conform prognozelor cresterea economica va incetini anul viitor, aceasta ramane in continuare foarte sanatoasa comparativ cu alte economii europene.

De asemenea, a subliniat Bennett, in Romania ponderea finantarilor leasing pentru autovehicule reprezinta circa 17 la suta in totalul inmatricularilor de vehicule, sub media europeana de 30 la suta, ceea ce arata ca exista in continuare potential de dezvoltare.