Perspectiva economica a Chinei e mai dezastruoasa decat s-ar crede - Analiza Morgan Stanley

Joi, 14 Mai 2015, ora 08:18
3339 citiri
Perspectiva economica a Chinei e mai dezastruoasa decat s-ar crede - Analiza Morgan Stanley
Foto: Want China Times

Analistii bancii de investitii Morgan Stanley sustin ca economia chineza se va confrunta cu o perioada de contractie in anii urmatori. Mare parte din piedicile relansarii economice vor fi puse de gradul mare de indatorare al tarii, sustine unul dintre strategii de investitii ai bancii.

"China, pentru a-si sustine ritmul de crestere economica in perioada ce a urmat crizei financiare, s-a angajat la cel mai mare credit contractat vreodata de o piata emergenta", apreciaza Ruchir Sharma, citat de CNBC.

Sanse de criza financiara: 70%

Sharma, director de investitii pe pietele emergente, in cadrul Morgan Stanley, a apreciat ca gradul de indatorare al Chinei este de de asteptat sa puna probleme in perioada imediat urmatoare.

Conform departamentului de cercetare din cadrul bancii, ori de cate ori gradul de indatorare al unei tari in raport cu PIB-ul creste rapid in 5 ani, exista sansa ca in urmatorii 5 ani economia respectiva sa se confrunte cu riscuri majore.

Printre acestea se numara riscul unei crize financiare, estimat de analistii Morgan Stanley la 70%, sau cel al unei incetiniri a ritmului de crestere economica, de 100%.

Saptamana aceasta, guvernul chinez a recurs la reducerera dobanzii de referinta pentru a treia oara in jumatate de an pentru a contracara proiectia unei cresteri a PIB-ului de doar 7% pentru 2015, cea mai scazuta din ultimele doua decenii.

Ruchir Sharma a apreciat ca ritmul de crestere economica pentru China in urmatorii cinci ani va fi, in medie, de 4 sau 5 procente, la jumatate din cifrele raportate in perioada 2012-2014.

"Daca economia chineza va respecta acest sablon, cea a Statelor Unite se va simti razbunata", a apreciat Sharma.

Datoriile altora, mai alarmante

Proiectia reprezentantului Morgan Stanley este contrazisa insa de fostul general american Wesley Clark, care crede ca lipsa de convertabilitate globala a yuanului si mentinerea elementelor de economie centralizata atenueaza aceste riscuri.

"Nu sunt ingrijorat de gradul mare de indatorare al Chinei, cat sunt ingrijorat de acelasi fenomen petrecut in alte tari", a punctat Clark.

"An de an, la conferintele de business se gaseste cineva care sa cante prohodul economiei chineze. Nu s-a intamplat inca! Presedintele Xi nu are de gand sa lase acest lucru sa se petreaca, daca poate evita situatia", a mai spus generalul in rezerva.

Un alt investitor care crede in sansele Beijingului de a trece peste aceasta perioada este Robert Petty, co-fondator al Clearwater Capital Partners.

"Din punctul nostru de vedere, ciferele economice ale Chinei demonstreaza doua lucruri despre aceasta tara: are puterea sa isi asume acest credit si sa treaca fara probleme peste el", afirma Petty.

In China, asumarea noii politici de mediu, care a redus in mod dramatic productia industriala, si stagnarea inregistrata in sectorul imobiliar sunt printre principalele deficiente economice cu care se confrunta guvernul de la Beijing.

#proiectie crestere economica China, #analiza Morgan Stanley China, #risc criza financiara , #Crestere economica