Optimismul FMI vs pesimismul BNR

Sambata, 07 August 2010, ora 23:10
1426 citiri

Saptamana ce se sfarseste a fost extrem de interesanta, putand auzi, de la doua institutii economice importante - FMI si BNR - doua opinii total diferite.

Intai a venit FMI, pentru a cincea evaluare de care depinde eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut.

In cea mai mare parte a fost multumit, a aratat cateva probleme pe care le are Romania, insa a laudat Guvernul atat de mult incat ai fi putut crede ca e agent electoral.

"Programul fiscal ramane in parametri agreati atat in 2010, cat si in 2011. Acesta se datoreaza efortului extraordinar de ajustare intreprins de autoritati in iulie si isi va arata roadele la finele acestui an. Am fost impresionati de determinarea autoritatilor si aceste eforturi vor da in curand rezultate.

Asa ca ar trebui recunoscut meritul autoritatilor pentru adoptarea acestor masuri foarte dure, dar absolut necesare", a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffery Franks.

Si nu a fost singur. Un alt inalt oficial, de data asta de la Comisia Europeana, Laurent Moulin, a fost de asemenea impresionat de eforturile romanilor si a promis, pe loc, ca banii de la CE vor intra in conturile tarii. Mai mult, el a tinut sa ne spuna cat de norocosi suntem pe langa alte tari care au acorduri incheiate cu institutiile internationale si care au avut probleme mult mai mari decat noi.

Si ca intr-o bula spatiala, ne-am trezit din nou in fata unor declaratii pe care le mai auziseram si anul trecut: vom avea crestere economica anul viitor, nu trebuie luate alte masuri pentru a ne incadra in tinte si, in general, mai avem cateva luni de tras la jug si dupa vom pasi pe petale de trandafir pe drumul spre iesirea din recesiune.

Ar fi minunat sa ii credem, daca nu ne-am aduce aminte ca dupa aceleasi declaratii de anul trecut au urmat scaderi de salarii, zeci de mii de concedieri si cresteri de taxe si impozite care ne-au impovarat pe toti.

Mugur Isarescu: Nu impartasim optimismul FMI

Si asa ajungem la cea de-a doua institutie din titlu - Banca Nationala a Romaniei, prin guvernatorul ei, Mugur Isarescu.

Acesta a prezentat, vineri, la doua zile de la anunturile optimiste ale reprezentantilor FMI si CE, raportul pe inflatie - si nu a fost deloc optimist.

Astfel, din cauza majorarii TVA, o masura atat de apreciata de FMI, BNR a reviziuit prognoza de inflatie pentru 2011 de la 2,8% la 3,1%, iar pentru 2010 estimarea a fost majorata de la 3,7% la 7,8%.

Totodata, la capitolul majorarii TVA, aceasta a determinat cresterea preturilor cu 3%, fiind o crestere ireversibila, chiar daca efectele asupra inflatiei sunt asteptate sa dispara la sfarsitul anului.

De ce? Simplu, pentru ca mult laudatul Guvern Boc a luat aceasta masura de pe-o zi pe alta, ceea ce a agravat lucrurile.

Mai mult, Isarescu a aratat ca in calculele pentru estimarea ratei inflatiei un element de risc este considerat Guvernul si modul in care ia anumite masuri si mai apoi le implementeaza.

"Am luat in calcul si potentiale cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata. In sus, dificultati in implementarea politicii fiscale si a politicii veniturilor in sectorul public.

Credem ca exista un risc de intarzieri in implementarea sau punerea in practica incompleta a masurilor prevazute cu FMI, ceea ce ar avea un efect negativ si asupra preturilor", a spus Isarescu, in cadrul conferintei de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Guvernatorul BNR a mai spus ca spera ca politicienii si economistii ce vor alcatui viitoarele guverne sa fi invatat ceva din lectiile pe care le-am primit in ultima perioada si sa nu mai repete greselile majore care ne-au adus aici.

Asadar, doua declaratii, doua institutii care descriu, practic, doua guverne diferite. Pana la urma, Romania unde se plaseaza?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fmi, #bnr, #mugur isarescu , #Crestere economica