Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liviu Voinea mizeaza pe fonduri europene si consum pentru cresterea economica

Liviu Voinea mizeaza pe fonduri europene si consum pentru cresterea economica


Cresterea economica de 1,6% estimata pentru 2013 este una conservatoare, iar sursele acesteia vor fi consumul, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale, a declarat, sambata, la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

"Prognoza de crestere pentru anul acesta este de 1,6% si este una conservatoare, dupa opinia noastra. Ne asteptam la o crestere economica mai mare de 1,6%. Si Comisia Europeana, in prognoza de iarna publicata in urma cu trei saptamani, tot 1,6% spune, deci ne confirma prognoza noastra pe care este construit bugetul.

Care sunt sursele acestei cresteri de 1,6%? In primul rand este vorba despre cererea interna, despre consum. As putea spune ca nu este cea mai sanatoasa dintre sursele de crestere, dar, dupa un an de crestere de numai 0,3%, practic a stimula consumul este o masura contraciclica si am stimulat consumul prin masurile adoptate, inclusiv prin majorarea salariului minim.

Incepand cu semestrul al doilea al acestui an si cu anii urmatori, ar trebui sa isi faca simtit efectul asupra cresterii economice alte doua masuri foarte importante pe care Guvernul le ia. Este vorba de un proces si nu de o zi anume in care ia aceste masuri, si anume imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale. Acestea doua sunt de fapt sursele sustenabile ale cresterii economice pana in 2016", a explicat Voinea.

Acesta a precizat ca tot deficitul bugetului general consolidat anul acesta este de 13,3 miliarde lei, din care zece miliarde lei provin de la fonduri europene.

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in 2013, de la 2% in varianta de toamna 2012 la 1,6% in Prognoza de iarna 2013.

Astfel, conform noii proiectii a principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2013-2016, anul acesta Romania va inregistra un PIB de 623,3 miliarde lei, fata de 648,7 miliarde lei estimate anterior.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1191 ori