Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Irlanda- una dintre tarile cu cel mai ridicat ritm de crestere economica

Irlanda- una dintre tarile cu cel mai ridicat ritm de crestere economica

Irlanda este una dintre tarile cu cel mai accentuat ritm de crestere, din ultimii 14 ani, in perioadele sale de varf economia irlandeza inregistrand cresteri de peste 12 la suta, arata un studiu realizat de compania de consultanta KPMG International. Unul dintre factorii care au dus la acest rezultat este scaderea ratei impozitului pe profit de la 40 la suta- in 1993, la 12,5 la suta in prezent, unul din cele mai scazute nivele de impozit pe profit din orice tara dezvoltata. In prezent crestere a economica a Irlandei este de 2,5 la suta, datorata puternicei concurente a ratelor de impozit si facilitatilor pentru investitii interne din partea unor tari est europene precum Polonia si Ungaria.

A¢arile scandinave- Norvegia, Suedia si Danemarca- au inregistrat si ele o puternica dezvoltare economica in timp ce au redus impozitul pe profit. Aceste tari au fost printre primele care, la sfarsitul anilor "80 si inceputul anilor "90, au adoptat actiuni radicale pentru a reduce impozitele si a reorganiza sistemele fiscale.

Rezultatul a fost ca aceste tari s-au mentinut in ultimul deceniu in primele zece tari din lume din punct de vedere al cresterii economice.

In schimb Statele Unite ale Americii si-au mentinut un nivel ridicat al cresterii economice, mentinand in acelasi timp in mod constant un impozit pe profit de 40 la suta.

Dar chiar si aici eficienta reducerii ratelor de impozitare a fost evidenta. De exemplu, Legea privind

Crearea Locurilor de Munca ("the American Jobs Creation Act') adoptata in America in anul 2004, care a redus taxele de repatriere de la 35 la suta la 5,3 la suta pe an, a permis societatilor americane sa repatrieze aproximativ 300 miliarde dolari in 2005.

Initiativa de reducere a impozitului de profit a fost a Marii Britanii, care, la mijlocul anilor "80 a diminuat impozitul pe profit de la 52 de procente la 35 de procente intre 1982 si 1986. Cand Irlanda a aderat la Uniunea Europeana in 1973, avea un PIB de 60 la suta din media europeana. In 2006, Irlanda are un PIB de 110 procente din media europeana si tara va plati pentru prima oara mai mult catre UE decat va primi in subventii si ajutoare de stat.

Danemarca si-a redus rata statutara de impozit de la 50 la suta la 30 la suta in 1987, cu o rata actuala de 28 la suta. Suedia a urmat in 1992 cand a redus rata de impozit de la 51 la suta la 25 la suta, cu o mica crestere pana la 26 la suta, in zilele noastre.

Norvegia a supus sistemul fiscal unei serioase reforme in 1992, aplicand un sistem cu rata unica si a scazut impozitul pe profit de la 52 la suta la 28 la suta, care este in vigoare si in prezent.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 938 ori