Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INS: Romania evita recesiunea si in 2012

INS: Romania evita recesiunea si in 2012


Romania a inregistrat in anul 2012 o crestere economica de doar 0,2% pe seama productiei agricole slabe, scaderii investitiilor si gradului redus de absorbtie a fondurilor UE, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS), anuntate joi.

Potrivit sursei citate, acelasi ritm lent de crestere a fost raportat si pentru ultimele trei luni ale anului trecut.

"Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al INS.

Economia a evitat reintrarea in recesiune, anticipata de unii analisti dupa scaderea inregistrata in trimestrul al treilea.

Varianta provizorie a PIB in trimestrul patru si pe intreg anul 2012 va fi anuntata de Statistica la 6 martie.

Pentru anul in curs autoritatile estimeaza o crestere modesta, de circa 1,5%, prognoza revizuita de mai multe ori in jos, de la o estimare initiala de 2,5%.

De altfel, si primele estimari ale autoritatilor pentru 2012 vizau tot un avans al PIB de 2,5%, modificate pe parcurs, in mai multe trepte, spre 0% - 0,2%.

In 2011 PIB a avansat cu 2,2%, sustinut in principal de evolutia din agricultura.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2325 ori