Inegalitatea intre oameni afecteaza economia. Ar trebui redistribuite veniturile?

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 16:47
1692 citiri
Inegalitatea intre oameni afecteaza economia. Ar trebui redistribuite veniturile?
Foto: The Telegraph

Inegalitatea excesiva a distributiei veniturilor, ilustrata si de datele recente care arata ca cele 80 de persoane cele mai bogate din lume controleaza nu mai putin de jumatate din bogatia mondiala, este un obstacol in calea dezvoltarii economice durabile, au avertizat vineri economisti si activisti reuniti la Forumul de la Davos.

Aceeasi parere fost exprimata si de directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, in timp ce participa la Davos la o dezbatere pe tema concentrarii bogatiei in lume, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Economistii FMI au realizat studii a caror concluzie este ca "distributia bogatiei este importanta in sine, intrucat cresterea veniturilor saracilor are un efect multiplicator ce nu se produce atunci cand cresc si mai mult veniturile celor care sunt deja instariti", a explicat Lagarde. Drept urmare, a continuat ea, "politicile de redistribuire a veniturilor nu sunt contraproductive pentru cresterea economica", o ideea care pana de curand 'nu facea parte din gandirea conventionala'.

Referindu-se la un raport recent al organizatiei Oxfam, ce subliniaza ca 1% din persoanele cele mai instarite din lume vor detine impreuna in anul 2016 o avere mai mare decat averea insumata a celorlalte 99%, laureatul Premiului Nobel pentru Economice, Robert Shiller, a vorbit despre necesitatea reformarii sistemului economic, 'dar nu intr-un mod comunist', indicand faptul ca este vorba nu doar de o problema ce tine de incapacitatea economiei de a distribui mai echitabil bogatia, ci si de o chestiune politica.

Au existat totusi si vorbitori - cu functii de conducere in companii multinationale - care au considerat ca sistemul economic actual este foarte bun si are capacitatea de a reduce bogatia si de a genera oportunitati pentru toata lumea. Unul dintre acestia, Martin Sorrell, reprezentant al societatii britanice WPP, a argumentat ca in ultimii 50 de ani s-au inregistrat progrese fara precedent in ce priveste numarul persoanelor care au iesit din starea de saracie si s-au integrat in clasa medie, mai ales in statele emergente, dar a admis ca in prezent mediul de afaceri are in vedere in special diminuarea costurilor, nu crearea de noi locuri de munca.

O alta problema a fost sesizata de directoarea organizatiei Oxfam Internacional, Winnie Byanyma, care a atras atentia ca cei instariti isi folosesc resursele si pentru a influenta deciziile politice in propriul lor beneficiu. Ea a estimat ca in anul 2013 in Statele Unite s-au cheltuit circa 400 de milioane de dolari in activitati de lobby. Pe de alta parte, responsabila Oxfam a amintit de evaziunea fiscala pe scara extinsa practicata de mediul de afaceri, mai ales cu ajutorul paradisurilor fiscale.

Totusi, dincolo de punctele lor de vedere diferite, participantii la dezbatere au cazut de acord asupra faptului ca inegalitatea economica in lume a sporit dupa criza din anul 2008.

O posibila solutie de reducere a decalajelor, propusa de Winnie Byanyma, este cea aplicata cu succes in Brazilia, respectiv cresterea salariului minim, care in aceasta tara a crescut cu 50% in ultimii 15 ani.

#cresterea economica, #diferente saraci bogati, #inegalitate venituri afecteaza economia , #Crestere economica