Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imigrantii din lume au trimis 372 miliarde de de dolari catre tarile lor in 2011

Imigrantii din lume au trimis 372 miliarde de de dolari catre tarile lor in 2011


Transferurile de bani ale imigrantilor catre tarile lor de origine au rezistat crizei mai bine decat s-a anticipat si au totalizat 372 de miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 12,1% fata de anul precedent, a estimat Banca Mondiala (BM) intr-un raport.

"In timpul crizei, transferurile de bani au continuat sa alimenteze un flux regulat de moneda straina in directia tarilor de origine intr-un moment in care ajutorul international si investitiile directe in strainatate au fluctuat categoric", scriu autorii raportului.

Acest flux, indreptat in special spre tarile in curs de dezvoltare, a inregistrat in 2009 prima scadere din anii '80, insa amploarea sa (5,2%) a fost limitata "in comparatie cu fluxul capitalurilor private", precizeaza Banca Mondiala.

In ciuda obstacolelor (cresterea somajului, retorica antiimigratie) alimentate de criza, transferurile de bani au cunoscut o crestere in 2010, impunandu-se drept "una din sursele de venituri in moneda straina cel mai putin volatile pentru tarile emergente", potrivit analistilor Bancii Mondiale.

India (64 de miliarde de dolari) si China (62 de miliarde de dolari) au fost principalele tari destinatare in 2011, urmate de departe de Mexic (24 de miliarde).

Nigeria, prima tara din Africa Neagra care apare in acest clasament, a primit anul trecut 11 miliarde de dolari de la cetatenii sai care locuiesc in strainatate.

Raportul relativizeaza totusi aceste cifre, notand ca aceste fluxuri sunt deseori supraestimate in special din cauza existentei "cailor de transfer informale".

Pentru a explica "rezistenta" acestor fluxuri, Banca Mondiala mentioneaza in special capacitatea imigrantilor "de a absorbi socurile" economice, nevoiti sa-si reduca drastic cheltuielile curente.

Pentru a sustine aceasta dinamica, expertii fac apel la reducerea 'complexitatii' si a "costurilor" care se aplica acestor tranzactii, reamintind ca aceste transferuri de bani sunt "cruciale" pentru supravietuirea a numeroase familii.

Ei cer de asemenea sa se evite o "intarire" a controlului asupra fluxurilor migratorii care are, in opinia lor, "consecinte nefaste asupra transferurilor de bani pe termen lung".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 982 ori