Iata pe cine avantajeaza mai mult despartirea Marii Britanii de Uniunea Europeana

Joi, 04 Mai 2017, ora 17:23
7822 citiri
Iata pe cine avantajeaza mai mult despartirea Marii Britanii de Uniunea Europeana
Foto: skidrow.gq

Fiecare parte implicata in divortul UK-UE sustine ca despartirea o va avantaja, dar, pana in acest moment, doar blocul continental pare sa marcheze o revenire economica, chiar daca aceasta este inca tinuta in frau de anumiti factori socio-economici.

Pentru moment, zona euro pare sa conduca in competitie, cu o crestere de 0,5% raportata in regiune, in vreme ce britanicii au inregistrat un avans de oar 0,3% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu datele din trimestrul IV al anului trecut, anunta CNN Money.

Datele statistice s-ar putea sa ii alarmeze pe sustinatorii Brexitului, dar analistii sustin ca este vorba de simplul efect al reducerii consumului in regat datorita inflatiei aparute in urma deprecierii lirei sterline.

Pe de alta parte, reversal medaliei arata ca, in ultimele 30 de trimestre, cresterea economica din Marea Britanie a depasit-o pe cea din zona euro de 21 de ori, poate si ca urmare a implementarii mai rapide de catre Banca Angliei a unui program de relaxare cantitativa.

Insa, inainte de 1973, pe cand Regatul Unit nu se alaturase blocului comunitar din acea vreme, economia insulara era privita ca una dintre cele mai bolnave de pe continent.

Aceasta ar insemna ca, fara acces garantat la piata unica europeana, britanicii ar trebui sa infrunte o perioada destul de aspra din punct de vedere economica sau sa ii croiasca rapid acces pe o piata de dimensiuni similare celei din UE, asa cum ar fi cea din Statele Unite, de exemplu.

Din punct de vedere al avansului economic marcat in ultimele 12 luni, si SUA si UE detin atuul cresterii de 1,9, respectiv 1,7%, in Europa pana si datornica Spanie reusind sa bifeze o crestere de 3% in cursul anului trecut.

Cu toate acestea, convulsiile politice din zona euro si substratul social, marcat de un somaj la cote ridicate, ca si necesitatea implementarii unor reforme rapide in Franta si Italia demonstreaza ca UE mai are mult de asteptat pana cand va putea vorbi de o revenire la performantele economice de dinaintea crizei datoriilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica UE, #economie marea britanie, #brexit , #Crestere economica