Guvernul e optimist: cresteri economice in 2011, 2012 si 2013

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 00:51
1079 citiri
Guvernul e optimist: cresteri economice in 2011, 2012 si 2013

Guvernul estimeaza ca economia va creste cu 1,5% in 2011, dupa doi ani de recesiune, avans care ar urma sa urce la 3,9% in 2012 si si 4,5% in 2013, potrivit Mediafax. 

"Cadrul macroeconomic pentru anul 2011 ia in considerare faptul ca evolutiile economice si financiare se vor imbunatati, recesiunea isi va reduce amplitudinea pe parcursul primului semestru al anului, astfel incat pe medie sa fie posibila o majorare a Produsului Intern Brut cu 1,5%", se spune in strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani, document aprobat miercuri de Guvern.

Motorul cresterii pentru anii 2012 si 2013 va fi cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra dinamici superioare celor ale consumului final.

La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea resurselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii fin bugetul de stat a investitiilor eligibile.

Potrivit documentului, cererea interna isi va mari contributia la cresterea PIB de la 1,8% anul viitor, la 4,3% in 2012 si 4,8% in 2013. Comertul exterior de bunuri si servicii se va relansa, in conditiile cresterii cererii interne si externe si a schimburilor comerciale la nivel global.

In aceasta ipoteza, atat exporturile, cat si importurile se vor majora, insa contributia exportului net la cresterea PIB va fi usor negativa de-a lungul perioadei.

Potrivit presedintelui Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, Romania ar putea inregistra in trimestrul trei o noua crestere a PIB, insa ultimul trimestru al acestui an ar putea fi pe minus, in conditiile in care se va respecta ciclicitatea economiei.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

Incepand de atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. Economia s-a contractat cu 7,1% in 2009, iar proiectiile pentru acest an indica un recul de 1,9%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#guvern, #crestere economica, #pib , #Crestere economica