Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Garanti Bank: Economia va creste cu 1,7%, iar inflatia va ajunge la 3,9% in 2013

Garanti Bank: Economia va creste cu 1,7%, iar inflatia va ajunge la 3,9% in 2013


Economia Romaniei va inregistra anul acesta o crestere modesta de 1,7%, pe baza investitiilor, dar si cu aportul cresterii absorbtiei fondurilor europene, respectiv revenirea modesta a productiei din agricultura, estimeaza Garanti Bank in Raportul sau Macroeconomic Trimestrial, aferent primului trimestru al anului 2013.

Banca preconizeaza ca rata inflatiei va ramane intre 5% si 6% pana la mijlocul lui 2013, urmand sa scada la nivelul de 3,9% la sfarsitul anului.

"In ciuda revizuirii in jos a prognozei de crestere economica pentru zona euro, proiectia de crestere pentru Romania in 2013 ramane pozitiva, desi modesta. Pentru primul trimestru, se asteapta doar o revenire minora. Vanzarile in sectorul retail in ianuarie 2013 au inregistrat o crestere anuala de 2,4%, revenindu-si de la contractia din luna anterioara, ceea ce e un semn bun pentru PIB-ul din primul trimestru.

Consumul gospodariilor individuale ar putea fi incurajat de marirea salariilor in sectorul public (+8% in iunie 2012 si 7,4% in decembrie, ceea ce a dus la o crestere anuala de 16% din ianuarie 2013), desi exista si un potential de factor negativ asupra consumului odata ce un nou val de concedieri in sectorul public a fost anuntat pentru anul acesta", se arata in document.

Potrivit acestuia, in sectorul privat este de asteptat ca salariile reale sa ramana la nivelul anului precedent, data fiind si inflatia mai mare din 2013 fata de anul precedent.

"Pentru perioada urmatoare, ne asteptam ca presiunile inflationiste sa fie generate de preturile la energie. Procesul liberalizarii preturilor la energia electrica agreat cu FMI va incepe anul acesta, in iulie, cu 10%, si va ajunge la 100% la finalul lui 2017. In plus, subventiile pentru energia verde vor creste preturile la energia electrica cu 8% anul acesta", a declarat Rozalia Pal, economist-sef in cadrul Garanti Bank.

Aceasta a mai sus ca o revenire puternica ar trebui sa vina atat de la investitiile publice, cat si de la cele private. Potrivit estimarilor bancii, fondurile structurale europene ar trebui sa ajunga la aproximativ 2,5 miliarde euro (atingand o rata de absorbtie de 37% de la 23,4% in februarie 2013, in ceea ce priveste platile finale catre beneficiari) si la aproximativ 2 miliarde de euro din fondul pentru dezvoltare rurala si agricultura (rata de absorbtie va creste la 80% de la 59% in februarie 2013).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2117 ori