Francul elvetian se apreciaza pe fondul vanzarilor cu amanuntul

Marti, 17 Iulie 2007, ora 20:00
993 citiri

Francul elvetian s-a apreciat marti atat fata de euro, cat si fata de dolar, sustinut de statisticile pentru vanzarile cu amanuntul care au inregistrat o crestere in mai, din cauza cererii puternice pentru produse electronice si mobilier, relateaza Reuters.

Jucatorii se asteapta ca banca centrala a Elvetiei sa urce dobanda cheie, ca urmare a acestor statistici.

Ajustate in functie de numarul de zile in care s-au facut cumparaturi, vanzarile cu amanuntul cu crescut cu 7,2% fata de luna mai 2006, potrivit Oficiului Federal de Statistica, citat de Reuters.

Francul elvetian a urcat cu 0,2% fata de moneda europeana, pana la cotatia de 1,6541 franci elvetieni/euro si s-a apreciat cu 0,3% fata de dolar, pana la cotatia de 1,1992 franci elvetieni/dolar.

Vanzarile au crescut neajustat cu 3,1% in mai, fata de crestere de 3,2% inregistrata in aprilie, sub estimarile analistilor. Economistii care au participat la un sondaj Reuters au estimat ca vanzarile vor creste in aprilie cu 4,8%.

Luna mai a anului curent a avut insa o zi de cumparaturi mai putin fata de luna mai a anului 2006, a anuntat oficiul de statistica.

"Numarul este puternic in cazul statisticilor ajustate, iar acest lucru reflecta dezvoltarea pozitiva a pietei muncii, fapt care sustine sentimentul consumatorilor", a spus un analist de la Calyon, Henrik Gullberg, citat de Reuters.

Cumparatorii elvetieni au cheltuit cu 2,4% mai multe pe mancare si tutun decat cu un an in urma, potrivit statisticilor. Vanzarile reale de produse de birotica si echipamente electrocasnice au urcat in acest an cu 9,5%, iar vanzarile de mobila cu 7,2%.

Cheltuielile elvetienilor au crescut in ultimele luni, deoarece scaderea somajului corelata cu salariile mai mari a generat optimism si putere de cumparare.

Banca centrala a Elvetiei se asteapta ca nivelul ridicat al consumului sa sustina in urmatoarele luni cresterea economica generala.

Banca centrala a Elvetiei prognozeaza o crestere economica de aproximativ 2,5% in 2007, doar usor sub nivelul maxim al ultimilor sase ani, de 2,7%, atins in 2006.

In timp ce jucatorii de pe pietele internationale au estimat ca exista o probabilitate de inasprire a politicii monetare, majoritatea economistilor se asteapa ca institutia sa continue campania de crestere a dobanzii cheie cu 0,25%.

"In ceea ce priveste implicatiile pentru politica monetara, ne asteptam la o noua crestere cu 0,25% la reuniunea din septembrie", a spus Gullberg.

"Daca inflatia spot este la un nivel scazut, doar statisticile pentru activitate este improbabil sa permita o abordare mai agresiva a bancii centrale a Elvetiei", a adaugat analistul.

Rata anuala a inflatiei pentru iunie a stagnat la 0,6%, mult sub pragul bancii centrale a Elvetiei pentru stabilitatea preturilor, de 2%.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)