Fed micsoreaza dobanda cheie cu 0,75% din cauza inrautatirii perspectivelor economice

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 10:15
784 citiri
Fed micsoreaza dobanda cheie cu 0,75% din cauza inrautatirii perspectivelor economice

Comitetul de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), a decis sa diminueze dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, pana la 2,25% pe an, ca urmare a inrautatirii perspectivelor economice din Statele Unite.Informatiile recente arata ca perspectivele activitatii economice s-au inrautatit si mai mult. Cresterea cheltuielilor de consum s-a temperat, iar situatia de pe piata muncii s-a relaxat, se arata in comunicatul bancii centrale americane.


"Pietele financiare, insa, raman in continuare sub un stres considerabil, iar inasprirea conditiilor de creditare si agravarea problemelor de pe piata imobiliara ar putea exercita presiuni asupra cresterii economice din urmatoarele trimestre", precizeaza bancherii centrali americani.


Inflatia s-a accentuat, iar anumiti indicatori privind inflatia arata ca au crescut asteptarile ca presiunile inflationiste sa se accentueze. Comitetul de politica monetara al bancii centrale americane estimeaza ca inflatia se va tempera in urmatoarele trimestre, reflectand o stabilizare a preturilor energiei si ale altor marfuri si o slabire a presiunilor de folosire a resurselor.


"Cu toate acestea, nesiguranta cu privire la perspectivele inflationiste a crescut si va fi necesar sa monitorizam foarte atent evolutia inflatiei", atrage atentia Federal Reserve.


"Decizia de politica monetara de marti, corelata cu cele anterioare, inclusiv cu masurile de majorare a lichiditatii de pe piete, ar trebui sa contribuie la sustinerea unei cresteri moderate in timp si sa compenseze riscurile privind activitatea economica", se mai arata in comunicatul bancii centrale americane.


Federal Reserve atrage, insa, atentia ca se mentin in continuare riscuri la adresa cresterii economice, motiv pentru care institutia se angajeaza sa actioneze adecvat si la timp, ca sa sustina cresterea economica si stabilitatea preturilor.