Erste: Declinul macroeconomic din ECE va atinge punctul culminant in T1

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:15
1657 citiri
Erste: Declinul macroeconomic din ECE va atinge punctul culminant in T1

Declinul macroeconomic din Europa Centrala si de Est va atinge punctul culminant in T1 2013, dar, pe parcursul intregului an, pietele si actiunile ECE vor continua sa aiba un trend ascendent.

Pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore, se arata in noua editie a raportului privind "Pietele si actiunile din ECE", realizat de Erste Group.

Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, cu toate ca declinul va atinge, probabil, punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica totusi considerabil.

Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, pietele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc.

De asemenea, abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie.

"Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general", a declarat Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group, conform unui comunicat al companiei.

"Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor, pentru a sustine avansul pietelor", a mai adaugat acesta.

Cu privire la Romania, Esskuchen s-a aratat satisfacut de evolutia bursei de la Bucuresti. "Suntem chiar multumiti de rezultatele atat de bune ale bursei de la Bucuresti, chiar daca principala retinere a fost lichiditatea", a afirmat acesta.

Mai mult, evaluarea expertilor privind situatia economica actuala s-a imbunatatit pentru Romania, precum si pentru Croatia si Ungaria, in timp ce pentru Slovacia si Polonia perspectivele sunt mai degraba echilibrate sau pozitive.

Analistii Erste previzioneaza o crestere de 1,1% a PIB-ului Romaniei, pe baza renegocierii acordului cu FMI si continuarii eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor UE, care vor sustine creditarea. Aceasta crestere va fi insa mai mica decat cea a Turciei, Ucrainei, Poloniei si Slovaciei, de 4%, 3%, 2,2% si respectiv 1,3%.

In schimb, Cehia si Ungaria ar urma sa aiba o crestere economica negativa.

#evolutie economica Romania, #evolutie actiuni Romania, #evolutie piete Europa Centrala Est, #declin macroeconomic Europa Centrala Est , #Crestere economica