Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Estimari initiale INS:

Economia Romaniei a crescut cu 0,5% in termeni reali, in ianuarie - martie

Economia Romaniei a crescut cu 0,5% in termeni reali, in ianuarie - martie


Produsul intern brut a crescut cu 0,5% in termeni reali in trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier, anunta Agerpres.

In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 1,1% fata de trimestrul precedent. Anul trecut, economia Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 0,7% fata de anul 2011, iar Produsul Intern Brut a fost estimat la 587,499 miliarde lei preturi curente, potrivit datelor provizorii publicate in aprilie 2013 de Institutul National de Statistica (INS).

Care sunt estimarile privind cresterea economica a Romaniei din 2013

Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat la jumatatea lunii trecute. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in 2013, de la 2% in varianta de toamna 2012 la 1,6% in Prognoza de iarna 2013.

Aceasta estimare este, de altfel, in linie cu cea facuta de Comisia Europeana la inceputul lui mai, cand institutia a revizuit in scadere si cresterea economica a tarii noastre pentru 2014, de la 2,5% la 2,2%.

CE: Cresterea economica a Romaniei in scadere, anul viitor

Pentru anul viitor, FMI anticipeaza o crestere de 2% a PIB-ului Romaniei, potrivit prognozei economice mondiale publicata in aprilie.

Cu toate acestea, exista si estimari mai optimiste, care depind de absorbtia fondurilor europene din a doua jumatate din 2013 si o productie agricola exceptionala in acest an.

In cazul in care aceste conditii ar fi indeplinite, economistul sef al BCR, Eugen Sinca, este de parere ca PIB-ul Romaniei ar putea creste chiar si cu 2,5% in anul curent.

BCR: Cresterea economica a Romaniei ar putea atinge 2,5% in 2013

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1582 ori