Economia Chinei, sub semnul intrebarii: Omul din spatele cifrelor oficiale, suspect de coruptie

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 15:50
2847 citiri
Economia Chinei, sub semnul intrebarii: Omul din spatele cifrelor oficiale, suspect de coruptie
Foto: National Bureau of Statistics of China

Suspiciunile privind trucarea datelor economice oficiale din China renasc pe fondul unei anchete oficiale declansate de Beijing impotriva directorului Biroului National de Statistica.

Wang Bao'an, seful statisticienilor din China, este anchetat pentru "serioase incalcari ale doctrinei de partid", limbaj prin care Beijingul defineste de cele mai multe ori cazurile de coruptie, dupa cum relateaza postul CNN Money.

Anuntul surpriza a avut loc la doar cateva ore dupa ce Wang a prezentat in fata reporterilor ultimele date statistice referitoare la economia tarii.

Analisti, economisti si investitori deopotriva au pus in ultimii ani sub semnul intrebarii datele oficiale comunicate de Biroul National de Statistica al Chinei, acestia manifestand suspiciunea ca procentele de crestere economica ar fi artificial umflate.

Unii sunt convinsi ca statisticile economice din China sunt complet trucate, altii afirma ca anumite date luate in calcul ar fi lipsite de acuratete si cer un calcul alternativ in baza consumului de electricitate sau transportului feroviar de marfa.

In trecut, problema legata de anuntarea PIB al Chinei era legata de preaslavirea cresterii economice a tarii.

Fiecare activist de partid care alerga dupa o promovare trebuia sa umfle tintele de crestere programate prin planul cincinal pe care le raporta la Beijing.

"China nu are un birou de statistica independent. Biroul National lucreaza cu datele prelucrate si transmise de autoritatile din fiecare provincie, iar acestea au tot interesul sa distorsioneze adevarul", a comentat Andy Xie, un economist independent din China, in cadrul unui interviu acordat anul trecut.

Pentru anul in curs, Beijingul si-a propus atingerea unui prag de crestere economica de 6,9%, dar multi analisti si investitori au avertizat ca evolutia economica reala a Chinei s-ar putea sa nu depaseasca, in realitate, un prag de crestere de 3,5 procente.

In momentul de fata, piata de capital din China este scaldata intr-o adevarata baie de sange, indicele Shanghai Composite pierzand alte 6 procente in cursul tranzactiilor de la inceputul acestei saptamani.

De la inceputul anului si pana in prezent, valoarea indicelui de referinta de pe bursa din Shanghai s-a diminuat cu 22 de procente, iar investitori precum miliardarul George Soros vorbesc deja o aterizare fortata a economiei chineze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta coruptie China, #date statistice Beijing, #crestere economica china , #Crestere economica