Decenii de impliniri marete, pe apa Sambetei? Chinezii incep sa spuna cum si-au umflat cresterea economica din pix

Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 15:06
6712 citiri
Decenii de impliniri marete, pe apa Sambetei? Chinezii incep sa spuna cum si-au umflat cresterea economica din pix
Foto: Easy China Business

Din miracol economic al secolului XXI, China risca sa se transforme intr-o adevarata bula periculoasa pentru intreaga economie globala, dupa anuntul facut de un oficial privind falsificarea datelor statistice referitoare la cresterea economica.

Cu doar cateva zile inainte de prezentarea datelor oficiale privind evolutia economica a Chinei in 2016, guvernatorul provinciei Liaoning, Chen Qiufa, a recunoscut, intr-o intrunire oficiala a Partidului Comunist, ca o falsificat datele statistice transmise Beijingului intre 2011-2014, relateaza Daily Sabah.

Cel putin intr-un caz din 2013, un district din regiunea Liaoning a raportat o crestere economica cu 127% mai mare decat cea reala, anunta agentia de stiri Xinhua.

In 2016, situatia s-a schimbat radical, Liaoning devenind prima provincie a Chinei care a raportat o crestere economica negativa. Tinutul este reprezentativ pentru industria miniera si siderurgica din China, majoritatea firmelor mari fiind detinute de stat.

Acestea se afla si pe lista de prioritati a Beijingului referitoare la reformarea companiilor ineficiente din tara.

Pentru observatorii externi, marturisirea facuta de guvernatorul din Liaoning nu reprezinta o surpriza totala, mai multi analisti luand in considerare o eventuala umflare artificiala a datelor statistuice oficiale prezentate de Beijing in anii de crestere economica uluitoare din China.

Pe de alta parte, valul de reforme impus de stategia politico-economica a presedintelui Xi a facut ca, la sfarasitul anului trecut, inclusiv seful Biroului National de Statistica din China sa lanseze acuzatii la adresa oficialilor din provincii referitoare la falsificarea datelor transmise in vederea obtinerii unor beneficii de la stat.

Impactul pe care declaratiile lui Chen Qiufa le-ar putea avea nu se rasfrange doar asupra evolutiei economice a tarii, ci si a celei globale, China fiind a doua economie a lumii, cu o influenta semnificativa in calcularea PIB global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica china, #date false China, #statisti oficiale China, #economie globala , #Crestere economica