Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum a obtinut Irlanda o crestere economica de peste 26%

Cum a obtinut Irlanda o crestere economica de peste 26%
Statisticienii au revizuit datele privind cresterea economiei Irlandei la sfarsitul anului trecut, iar rezultatul este mai mult decat multumitor pentru Dublin: plus 26,3%, mult peste prognoza anterioara de 7,8%.

Biroul Central de Statistica a fost nevoit sa refaca datele privind PIB al tarii pe anul trecut, in urma unei avalanse de relocari ale multinationalelor, care au fost atrase de taxele si impozitele mici din Irlanda, remarca Bloomberg.

La alt nivel

In primul trimestru al anului trecut, economia Irlandei a crescut cu doar 2,3%, fapt ce i-a facut pe multi analisti consultati de agentia americana sa prognozeze o crestere economica de 7,3 procente pentru finalul de an.

Insa, valul de companii care au luat cu asalt economia insulara a ridicat nivelul acesteia intr-un mod neasteptat.

"Suntem o economie mica, iar orice crestere a numarului de active inregistrate genereaza un astfel de fenomen", a admis Michael Connolly, reprezentantul Biroului Central de Statistica.

Metoda inversiunii taxelor, practicata de diverse firme din UE si Statele Unite, a reusit sa umfle artificial dimensiunea economiei Irlandei, profiturile globale inregistrate de aceste companii fiind raportate la venitul national brut al tarii.

Din 2008 si pana in prezent, relocarea veniturilor corporatiilor a crescut venitul national brut al Irlandei cu aproximativ 7 miliarde de euro, conform calculelor facute de Ministerul de Finante.

Fluctuatii derutante

Invazia de firme pare sa se fi redus la inceputul acestui an, cand economia irlandeza a suferit o contractie de 2,3% fata de ultimele luni ale anului trecut, in ciuda prognozelor economistilor care vorbeau de o crestere de 1,5 procente.

Insa, in cazul Irlandei, aceste date prezinta o volatilitate ridicata si nu reflecta intocmai situatia economica reala a tarii.

Irlanda ar putea inregistra o crestere economica mai mica decat cea prognozata, ca urmare a deciziei luate de vecinii britanici de a abandona statul de membru in Uniunea Europeana, in contextul in care Marea Britanie este cel mai important partener comercial al tarii.

Companii precum Grafton sau Abbey au mentionat ca se intrevad nori negri in orizontul apropiat, ca urmare a votului pro-Brexit dat in Marea Britanie.

"Economia irlandeza nu este imuna la o recesiune in Marea Britanie. Brexit atrage riscuri de scadere economica, dar cifrele PIB-ului vor fi cumva protejate de sectorul multinationalelor, acestea nefiind afectate de descresterea economica din Regatul Unit sau de schimbarea tratatelor comerciale", crede David McNamara, economist la Davy, cea mai importanta firma de valori mobiliare din Irlanda.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4470 ori