Cum a ajuns economia precum un mar stricat Analiza KeysFin

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 16:26
3917 citiri
Cum a ajuns economia precum un mar stricat Analiza KeysFin

Mai ceva ca in Shakespeare, ne intrebam daca suntem sau nu in recesiune. In timp ce autoritatile ne povestesc ca "trenul" economic, chiar daca si-a redus "viteza", merge in continuare pe plus, Oficiul European de Statistica (Eurostat) ne vede serios cu un picior in groapa (recesiune tehnica). Dincolo de dilema cu iz filozofic finantist, cert este un lucru. Ca economia gafaie, iar cresterea economica firava a ajuns sa se bazeze, intr-o buna parte pe, atentie, cresterea taxelor si impozitelor. Dovada statistica prezentata de analistii de la KeysFin.

Incercati sa priviti economia precum un mar frumos. La prima vedere arata apetisant. Numai ca, atunci cand veti musca din el, o sa il simtiti amar, gaunos si plin de viermi. Cam asa arata acum economia romaneasca.

Desi creste in statisticile INS, economia da semne ca ceva e in neregula

Creste in statisticile INS, insa da semne ca e ceva in neregula. Investitiile au scazut la nivelul de acum patru ani, consumul stagneaza, cu agricultura meteo-sensibila stam destul de prost, constructiile s-au temperat. Si atunci, de unde tot creste (daca e sa ne luam dupa datele INS) si, mai ales, de ce nu se simte acest lucru in economie?

Una dintre explicatii o regasim chiar in datele de la Institutul National de Statistica. Daca priviti tabelul privind contributia categoriilor de resurse la formarea si cresterea PIB-ului in trimestrul II si semestrul I 2014 (imaginea alaturata), uitati-va in finalul statisticii privind factorii care au contribuit la formarea PIB.

Veti vedea, astfel, ca valoarea adaugata de contribuabililor (agenti economici) a fost de 86,6% in primele sase luni ale anului 2014, iar impozitele pe produs 13,4%.

Daca este sa discutam de contributia fiecaruia dintre acesti factori la cresterea PIB cu 2,4% din semestrul I fata de aceiasi perioada din anul precedent, statistica ne indica 1,6 p.p. respectiv 0,8 p.p.

Altfel spus, taxele au reprezentat o treime din cresterea economica din semestrul I de 2,4 %. Cresterea economica dintre trimestrele II/2014 si II/2013 s-a bazat in proportie de 3/4 pe impozite.

Mai mult chiar, comparativ cu situatia de acum patru ani, daca in primul semestru din 2010 valoarea adaugata de contribuabililor (agenti economici) se cifra la 188,5 miliarde de lei, iar impozitele la 22,9 miliarde de lei, in acest an, cifrele au ajuns la 241,9 miliarde lei, iar taxele 37,5 miliarde lei.

Rezulta ca valoarea adaugata a crescut cu 28%, iar impozitele au avansat cu procentul de-a dreptul neverosimil de 63%.

Cat a atins evaziunea fiscala in 2013

"Statul are nevoie de bani. Este normal sa incerce sa stranga cat mai multi bani, sa aiba cu ce sa plateasca salariile, pensiile, sa investeasca in infrastructura etc. Problema este ca, punand tot mai multe taxe, asta nu ii va aduce automat mai multi bani. Vezi efectul suprataxei pe carburanti care a gatuit consumul si statul s-a trezit ca aduna mai putini bani decat inainte de aplicarea taxei", spun analistii de la KeysFin.

Dan Badin, partener coordonator, Deloitte Tax & Legal Romania, declara, recent, ca "accentul (pana acum) s-a pus pe relatia dintre autoritatile fiscale si contribuabil ca o relatie intre doua ostiri dusmane. Fiscul vine si incearca sa ia tot ce poate. Si atunci contribuabilul incearca sa scape cum poate. Cum era cu zapcii si haiducii. Noi ii iubeam pe haiduci", a mai spus acesta.

Potrivit estimarilor Consiliului Fiscal, astfel s-a ajuns ca evaziunea fiscala sa atinga in 2013 nivelul de 16,2% din PIB.

Un simplu calcul arata ca, la un PIB de 140 miliarde de euro, economia neagra ajunge la 23 de miliarde de euro, ceea ce inseamna jumatate din suma stransa de Ministerul Finantelor la bugetul consolidat in 2013 (200 mld. lei, adica 45 mld. euro).

Cum vad expertii iesirea din acest adevarat carusel fiscal aflati de pe KeysFin.com.

#romania economie, #analiza KeysFin, #crestere economica romania , #Crestere economica