Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala:

Cresterea va ramane anemica in Europa Centrala si de Est

Cresterea va ramane anemica in Europa Centrala si de Est


Proiectiile pentru 2013 ale Bancii Mondiale arata o evolutie slaba a cresterii economice in Europa Centrala si de Est si in regiunea Balcanilor de Vest, cu un ritm anual de 1,2 la suta, potrivit raportului Perspectivele economiei mondiale, publicat cu ocazia reuniunii de primavara a Bancii Mondiale si FMI.

"Este de asteptat ca tarile CIS sa aiba o crestere de peste 3,5 la suta, iar Turcia peste nivelul de 4 la suta, in timp ce cresterea in regiunea CEE si cea a Balcanilor de Vest va ramane anemica, la 1,2 la suta, putin mai mare peste nivelul de 0,9 la suta din 2012", releva raportul.

Documentul arata ca deficitele bugetare s-au redus, de la 5,5 la suta din PIB, in 2008, la o valoarea de 3,4 la suta in 2012, in Europa Centrala si de Est si de la un nivel de 4,5 la suta din PIB, in 2008, la un nivel suplimentar de 0,3 procente, in 2012, in regiunea CIS. Cu toate acestea, masurile de ajustare fiscala au devenit din ce in ce mai dificile.

Nivelul mediu al datoriei publice in CEE si Balcanii de Vest a crescut, de la 28,3 la suta, in 2008, la 45,5 la suta, in 2012.

Datoria publica este la niveluri de risc potential in mai multe tari din regiune (Ungaria - 76 la suta, Albania - 62 la suta, Polonia - 56 la suta, Serbia - 54 la suta, Croatia si Slovenia - 53 la suta) si exercita o puternica presiune pe finantele publice.

Sectorul financiar in CEE si Balcanii de Vest a fost slabit de cresterea imprumuturilor neperformante, in special in Estonia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Lituania si Serbia.

Rata imprumuturilor neperformante a scazut in statele CIS (Comunitatea Statelor Independente), dar a continuat sa creasca in Balcanii de Vest, Bulgaria si Romania. In aceste conditii, emiterea de credite catre sectorul privat a continuat sa scada, arata raportul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 980 ori