Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constructiile si serviciile vor impulsiona in acest an cresterea economica in regiunea Nord-Est

Constructiile si serviciile vor impulsiona in acest an cresterea economica in regiunea Nord-Est

Regiunea Nord-Est va inregistra anul acesta o crestere economica de 6,6 la suta si in 2008 de 6,4 la suta, sustinuta, in principal, de constructii (cu ritmuri de peste 10 la suta in ambii ani) si de servicii (sapte la suta, respectiv 6,5 la suta), potrivit prognozei Comisiei Nationale de Prognoza.

In cazul serviciilor, se va pune accent pe de o parte pe valorificarea potentialului turistic de care beneficiaza aceasta regiune, atat in partea de nord - Bucovina, dar si in zona Piatra Neamt, iar pe de alta parte pe dezvoltarea serviciilor moderne atat in orase, dar si in mediul rural.

De mentionat ca atat industria (4,5 la suta, respectiv 5,7 la suta), cat si agricultura (3,2 la suta, respectiv 3,5 la suta in conditii normale din punct de vedere climateric) vor sustine si ele cresterea economica a regiunii.

Regiunea Nord - Est inregistreaza cel mai scazut nivel al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, cu un indice de disparitate fata de total tara de 67,5 la suta, nivel care se va mentine si in urmatorii doi ani chiar daca economia regiunii va avea un ritm usor superior economiei nationale. In aceasta regiune toate judetele au un PIB pe locuitor sub media pe total tara.

In ceea ce priveste comertul exterior regiunea va continua sa inregistreze, in urmatorii doi ani deficite, cu cresteri ale volumului importurilor care le devanseaza pe cele ale exporturilor si care se va situa sub nivelul national.

CNP considera capitalul uman drept principala bogatie a regiunii, iar investitia in resursele umane disponibile constituie un obiectiv prioritar.

Pentru perioada 2007 - 2008, au fost prognozate cresteri ale numarului mediu de salariati cu 0,7 la suta si reduceri usoare ale ratei somajului.

In acelasi timp, castigul salarial va creste cu un ritm mediu de 12,9 la suta superior celui la nivel national (12 la suta) iar discrepantele dintre judetele componente se vor reduce.

Regiunea Nord - Est se suprapune in cea mai mare parte provinciilor istorice Moldova si Bucovina si reprezinta 15,5 la suta din suprafata totala a Romaniei.

Regiunea este formata din sase judete: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.

Geografic, regiunea se invecineaza la Nord cu Ucraina, la Sud cu judetele Galati si Vrancea (Regiunea Sud-Est), la Est cu Republica Moldova, iar la Vest cu judetele Maramures si Bistrita-Nasaud (Regiunea Nord-Vest) si judetele Mures, Harghita si Covasna (Regiunea Centru).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 818 ori