Coface: Economia Romaniei va creste cu cel mult 1% in 2013

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 11:19
2250 citiri
Coface: Economia Romaniei va creste cu cel mult 1% in 2013

Pentru Romania, in scenariul de baza pentru 2013, reprezentantii Coface estimeaza o crestere economica de maxim 1%, comparativ cu anul anterior. Referitor la situatia din zona euro, acestia estimeaza ca recesiunea va continua si anul acesta.

"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o accelerare a intrarilor de fonduri europene (2013 fiind ultimul an pentru depunerea proiectelor si 2015 ultimul an pentru plati) si o contributie mai puternica decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans al productiei agricole de la un an la altul, de peste 20%.

In acelasi timp, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne, completeaza imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii doi ani", a declarat Constantin Coman, Country Manager Coface Romania.

Coman a precizat ca economia Romaniei ar putea creste cu mai mult de 1% doar in anumite scenarii, care de pinde de gradul de absorbtie al fondurilor europene si de agricultura.

Reprezentantii Coface sustin ca recesiunea din zona euro va continua anul acesta si anticipeaza o contractie persistenta in activitatea din Europa de Sud. De asemenea, analistii din cadrul Coface estimeaza ca economia SUA va incetini, pana la o crestere de doar 1,5%, in timp ce tarile emergente vor inregistra o crestere sustenabila, de 5,2%.

"Activitatea din zona euro isi va continua contractia si in 2013. Consumul redus, austeritatea bugetara si situatia dificila de pe piata muncii, cu companiile greu incercate de recesiunea din 2009, au condus la multe insolvente costisitoare. Desigur, criza financiara este pe drumul de a fi rezolvata, insa criza din economia reala, ilustrata de fragilitatea continua a companiilor, nu se va termina anul acesta", considera Jean-Marc Pillu, directorul general al Grupului Coface.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica romania, #recesiune zona euro, #recesiune zona euro 2013 , #Crestere economica