Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coface: Care este riscul de tara pentru Romania in 2015

Coface: Care este riscul de tara pentru Romania in 2015


In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in Iunie 2015 si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public.

Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare, se arata intr-o analia Coface remisa Business24.

Totusi, in ciuda performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015.

Astfel, ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procent este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti.

Sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.

In ceea ce priveste sectorul de bancar, este de notat ca Banca Centrala va pastra politica ratei dobanzii la un nivel scazut, la 1,75% in Mai 2015, in timp ce inflatia va ramane sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea reduce si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.

In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta (mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt in valuta) a jucatorilor economici ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii datoriei exprimate in lei.

Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale bancilor austriece, franceze, grecesti, olandeze, vor continua sa isi ramburseze datoriile catre companiile mama, in acelasi timp crescandu-si si depozitele interne.

Totodata, investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate.

Totusi, vor creste intr-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini, imbracaminte.

In topul statelor din care Romania realizeaza importuri sunt tarile EU 27. Astfel, in 2014, valoarea importurilor a crescut la 44.103 MIL EUR, de la 41.867 MIL EUR in 2013. In acelasi timp, exporturile catre tarile EU 27 au crescut la 37.305 MIL EUR in 2014, de la 34.508 MIL EUR in 2013.

Reducerea evaziunii fiscale va influenta pozitiv economia Romaniei

O imbunatatire a situatiei economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi.

In 2014, s-a inregistat si o scadere a insolventelor, cu 27,9%, fata de 2013.

Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din regiunea CEE. Media insolventelor in regiunea CEE este de 1,1%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2350 ori
Citeste mai multe desprerisc tara Romania 2015