China, suspectata ca si-ar falsifica datele economice

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:37
4059 citiri
China, suspectata ca si-ar falsifica datele economice
Foto: Pixabay

Intr-un document Wikileaks, o conversatie purtata in 2007 intre un diplomat american si un oficial chinez din provincia Liaoning, pe numele sau Li Keqiang, scotea la iveala ca Beijingul obisnuieste sa falsifice datele referitoare la PIB al Chinei.

Intre timp, Li, ajuns acum prim-ministru, este nevoit sa gestioneze o criza financiara care ameninta sa prabuseasca odata cu piata de capital din tara si restul economiei globale.

Iar cresterea economica de 7% inregistrata pe trimestrul doi, cu 0,2% mai mare decat cea anticipata, nu face decat sa adanceasca misterul ce planeaza asupra Chinei, arata CNN Money.

Crestere la sablon

In 2007, inclusiv Li Keqiang isi dorea o statistica oficiala care sa tina cont de alte criterii in determinarea PIB: consumul de electricitate, volumul de marfa transportat si nivelul imprumuturilor bancare.

Pe 15 iulie, tema acuratetei datelor statistice din economie puse la dispozitie de Beijing a revenit in actualitate, odata cu raportarea unei cresteri economice neasteptate de 7% in trimestrul al doilea al anului.

In primele trei luni, PIB al Chinei a crescut in acelasi procent de 7%, de altfel, batut in cuie de economistii guvernului de la Beijing ca prognoza oficiala de crestere economica pe anul in curs.

"O raportare de crestere economica prea putin credibila nu face decat sa reia discutiile privind veridicitatea datelor statistice oficiale.

Din punctul nostru de vedere, PIB real pe trimestrul al doilea este cu 0,1% - 0,2% mai mic decat cel raportat", sustine Julian Evans-Pritchard, economist in cadrul Capital Economics.

Dezbatere aprinsa

Pentru observatorii economiei din China, tema datelor statistice ce privesc performanta economiei este una inevitabila. Unii dintre ei sunt convinsi ca Beijingul falsifica constant cifrele.

Altii considera datele ca fiind, in mare, de incredere si utile.

O a treia categorie contesta acuratetea datelor si metoda de calcul, considerand ca ar trebui aplicate alte criterii in determinarea valorii exacte a economiei chineze.

Cel mai contestat instrument folosit de statisticieni este "deflatorul PIB", cel care masoara modificarile de pret pentru noile produse si servicii.

Nimeni nu a acuzat Beijingul de falsificarea datelor care atesta raspunsul populatiei la preturile in schimbare, dar cei mai multi economisti sunt de parere ca acest instrument supraestimeaza cresterea economica.

Din punctul de vedere al statisticienilor si oficialilor din China nu este insa nicio problema cu deflatorul PIB.

"China nu subestimeaza rolul deflatorului PIB si nici nu supraestimam valoarea PIB-ului", a declarat Sheng Laiyun, purtator de cuvant al Biroului National de Statistica.

Fruntasi in raportari

In trecut, problema privind estimarile economice corecte cu privire la China era afectata de "venerarea PIB-ului".

Ca pe vremea comunismului in Romania, oficialii se intreceau in raportari false pentru a fi recompensati de conducerea centrala a partidului.

"China nu are un institut independent de statistica. Sistemul se bazeaza pe raportarile emise de guvernele locale, iar acestea sunt stimulate de diferite avantaje pentru a falsifica datele", arata Andy Xie, un economist independent.

Xie este un fost economist sef pe zona Asia-Pacific al bancii Morgan Stanley si se dovedeste unul dintre cei mai pesimisti observatori ai economiei din China. Analiza sa indica o crestere reala de doar 4-5 procente in economia chineza.

Xie prefera sa-si bazeze predictiile pe cresterea salariala, nivelul exporturilor, productia industriei auto si consumul de electricitate. Dar, chiar si asa, exista dubii in privinta datelor supuse analizei.

"In ultima vreme am observat ca autoritatile locale tind sa falsifice datele privind consumul de energie electrica, deoarece sunt constienti ca liderii de la centru le analizeaza constant", spune Andy Xie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raportari PIB China, #date statistice China, #performante economice China, #crestere economica china , #Crestere economica