Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cererea interna poate fi motorul cresterii economice in Romania

Cererea interna poate fi motorul cresterii economice in Romania


Orice crestere economica a Romaniei din urmatoarele trimestre se va baza, probabil, pe cererea interna, deoarece peste 70% din exporturile romanesti sunt adresate pietelor din UE unde criza indica perspective slabe pentru cresterea valorii nominale a acestora pe termen scurt, conform unui raport al Ernst & Young.

Cheltuielile de consum, cel mai probabil, se vor restrange pe masura ce populatia va incerca sa descarce din povara datoriilor, conform Raportului Ernst&Young "Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012". Acest lucru va fi contrabalansat de cresterea veniturilor reale pe fondul scaderii inflatiei si al planurilor Guvernului de a creste salariile bugetare.

Rezultatele care reies din modelarea EEF pentru Romania indica o crestere a cererii interne de 1,3% in 2012 si de 2,8% in 2013. Mai mult decat atat, EEF arata ca investitiile ar putea reprezenta un stimul important al cresterii in Romania, deoarece tara are nevoie de modernizarea infrastructurii publice.

Raportul, lansat vineri, porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei euro, precum Spania si Italia, vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare. Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% in 2012.

Ernst & Young prognozeaza o crestere economica de 0,4% in 2013

O eventuala revenire in 2013 va fi modesta, avand in vedere multiplele problematici cu care se confrunta zona Euro, fiind prognozata o crestere de doar 0,4%. Pe masura ce constrangerile fiscale se relaxeaza in 2014, EEF prognozeaza ca zona euro va inregistra cresteri de 1,7% in 2014, si de 2% in 2015 si 2016.

"Avand in vedere expunerea bancilor din zona Euro pe datoriile suverane, este clar ca stabilitatea fiscala este mai inter-conectata ca niciodata cu stabilitatea sistemelor financiare. Prin urmare, stabilitatea fiscala este o componenta cheie in recuperarea sanatatii sectorului bancar si in obtinerea finantarii pentru investitii si crestere", a spus Marie Diron, consultant economic senior al Ernst&Young Eurozone Forecast.

Stimularea comertului cu pietele emergente, factor esential al cresterii economice

O alta componenta cheie a strategiei de crestere trebuie sa fie dezvoltarea comertului cu pietele emergente. Germania se bucura deja de o crestere substantiala a exporturilor de bunuri de capital catre China si alte zone, insa celelalte tari nu pot spune asta. Este o provocare, in special pentru Italia si Spania, dar vor urma si altii.

Pe cat de importanta este rezolvarea problemelor zonei euro pe termen scurt, cei care definesc politicile publice nu trebuie sa piarda din vedere problemele fundamentale pe termen lung. Europenii vor trebui sa analizeze atent viitorul lor economic, chiar si dupa incheierea acestei perioade de incertitudine, cand se va reveni la o oarecare stabilitate. Productivitatea in majoritatea Europei este in urma fata de cea a altor regiuni din lume, iar acest lucru, combinat cu existenta unei populatii imbatranite, ridica niste intrebari serioase.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1223 ori