CE nu stie despre riscurile de nerealizare a unor tinte in planul de convergenta

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 16:48
946 citiri
CE nu stie despre riscurile de nerealizare a unor tinte in planul de convergenta

Programul de convergenta transmis de Guvern catre Comisia Europeana nu mai include riscurile luate in calcul si care indicau, printre altele, ca exista posibilitatea ca deficitul sa nu poata fi redus la 3% in 2012, cresterea PIB sa fie mai mica, iar statul sa nu recupereze integral datoria Rompetrol.

Proiectul programului de convergenta, redactat cu aproximativ trei saptamani inainte ca documentul sa fie transmis la Bruxelles, includea un capitol distinct intitulat "Riscuri fiscale si bugetare", in care Guvernul prezenta in detaliu problemele care ar putea aparea in evolutia economiei in perioada imediat urmatoare, informeaza Mediafax.

Executivul explica astfel, printre altele, ca daca reluarea cresterii economice se dovedeste temporara, iar performantele economice semnificativ inferiorare scenariului de baza, atunci ajustarea deficitului la 3% din PIB in anul 2012 devine dificil de realizat.

Guvernul arata totodata ca nivelul de crestere economica din scenariul de baza, de 1,3% din PIB, este determinat intr-o mai mare masura de avansul exporturilor decat de dinamica cererii interne, reprezentand o inversare a tiparului de crestere din ultimii ani, iar o deviatie defavorabila a cresterii economice pe partea de formare si utilizare a PIB prezinta un efect negativ asupra ajustarii fiscale programate.

"In cazul in care masurile privind rationalizarea sistemului public, inclusiv normativele de cheltuieli ale autoritatilor locale, vor fi partial implementate, precum si in cazul acumularii unui volum mai mare de despagubiri privind drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti, estimam ca aceste cheltuieli de personal vor fi mai mari cu aproape 0,2% din PIB in fiecare din anii 2011 si 2012.

In conditiile in care nu se vor realiza economii prin reducerea numarului de pensionari pe caz de boala din reexpertizarea starii de sanatate a acestora, este necesara suplimentarea anuala cu doua miliarde lei pe termen mediu a cheltuielilor cu pensiile", se arata in document.

In privinta recuperarii sumelor scadente datorate de Rompetrol, in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia angajate printr-o emisiune de obligtiuni de stat din anul 2003, Guvernul atentiona ca valorificarea integrala a obligatiunii, in suma de 2,4 miliarde lei, este inclusa in scenariul de baza, dar ca sumele incasate ar putea scadea la 1,2 miliarde lei ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie.

Programul de convergenta a fost avizat, luni, de Guvern si transmis Comisiei Europene, dar Executivul comunitar a a preciat ca scenariul macroeconomic pare bazat pe "presupuneri usor favorabile pentru 2010", iar proiectiile de inflatie si de scadere a ratei somajului par optimiste. 

#ce, # riscuri, # tinte, # plan, # convergenta , #Crestere economica