Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Casa Alba: Economia americana este robusta

Casa Alba: Economia americana este robusta

Economia americana este 'robusta' datorita combinatiei dintre o piata a muncii solida si o inflatie moderata, afirma un raport al consilierilor economici de la Casa Alba dat publicitatii luni seara, informeaza AFP.

In plus, raportul subliniaza ca ritmul de crestere economica al SUA l-a depasit recent pe cel inregistrat de toti principalii parteneri din randul tarilor puternic industrializate. 'Economia noastra este una dinamica si putem face sa ramana la fel prin urmarea unor politici economice sanatoase, fondate pe principii de piata', a subliniat presedintele american George W. Bush in introducerea acestui raport anual privind starea economiei SUA, prima economie a lumii.

Raportul atrage totusi atentia asupra faptului ca, 'dupa ce a atins un grad ridicat de utilizare a capacitatilor sale la finele lui 2006, cresterea ar urma sa se incetineasca in 2007 si sa inregistreze un ritm de aproximativ trei procente pe an'. In ultimul trimestru al lui 2006, economia americana a inregistrat un ritm de crestere de 3,5 procente. Echipa de consilieri economici de la Casa Alba, sub conducerea lui Edward Lazear, atrag atentia, in special, asupra incetinirii activitatii de pe piata imobiliara, care va avea un impact negativ asupra cresterii economice in urmatoarele luni.

Presedintele Bush apreciaza ca programul de reducere a impozitelor, pe care l-a initiat in momentul venirii la Casa Alba, se afla la originea relansarii economiei americane dupa 2001 si a cerut Congresului, controlat in prezent de opozitia democrata, sa faca permanente aceste facilitati fiscale inainte de expirarea lor in anul 2010. In plus, seful de la Casa Alba a facut un apel pentru disparitia barierelor comerciale, afirmand ca aceasta eliminare ar permite companiilor americane sa exporte mai mult si sa alimenteze astfel cresterea economiei americane.

'Singura modalitate prin care putem finaliza negocierile din ciclul Doha si sa inregistram progrese in cadrul altor acorduri comerciale este sa prelungim mandatul Trade Promotion Authority (TPA), care expira la 1 iulie', mai adauga George W. Bush. TPA permite Executivului sa supuna spre aprobare Congresului acorduri comerciale pentru a fi votat in bloc, fara posibilitatea unor amendamente. Mai multe firme americane au cerut luni Congresului sa prelungeasca mandatul TPA.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 885 ori