Care sunt greutatile economice cu care se va confrunta Romania in 2014

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 11:55
2461 citiri
Care sunt greutatile economice cu care se va confrunta Romania in 2014

Obiectivele prioritare ale Romaniei pentru anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa vizeze atragerea fondurilor europene si evitarea cu orice pret a implicarii politicii in economie, ca urmare a efectelor anului electoral, potrivit specialistilor contactatii de Business24.

Capacitatea administrativa redusa poate fi vinovata pentru faptul ca Romania nu valorifica fondurile europene pe care le are la dispozitie, asa cum insusi presedinte Traian Basescu declara in urma cu cateva luni. Exista insa potential pentru Romania si trebuie sa fie valorificat.

"Autoritatile romane ar trebui sa puna, din punct de vedere economic, pe primul loc in 2014 atragerea fondurilor europene si folosirea lor pentru proiecte de investitii. Nu exista un element de politica economica care sa aiba mai mare impact potential asupra economiei romanesti decat acesta si din aceast motiv, cred ca ar trebui sa fie situat in prim plan" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Daca s-ar reusi ceva in directia aceasta, ar exista si un efect de multimplicare la nivelul economiei, sustin analistii. Investitiile mai mari ar avea un efect de antrenare in domeniul constructiilor, in primul rand pentru ca ar crea locuri de munca , ar crea venituri suplimentare si cerere suplimentara, deci economia ar putea sa redemareze mai viguros in anul 2014.

Agricultura, inclusa pe lista prioritatilor pentru Romania

Economia mondiala se indreapta intr-o zona in care productiile agricole vor fi tot mai cautate, iar din acest motiv, analistii sunt de parere ca suntem foarte bine plasati. Numai ca pentru a valorifica potentialul din agricultura, trebuie sa procedam la cateva masuri care sa stimuleze in primul rand consolidarea proprietatilor.

"Ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemei inregistrarilor cadastrului si a registrului in care sunt trecute proprietatile funciare pentru ca sunt ramase foarte mult in urma. Merge foarte incet procesul acesta, iar din cauza deficientelor in zona asta, nici procesul de consolidare si de constituire a unor ferme moderne nu poate sa avenseze destul de repede", sustine Dochia.

Potrivit acestuia, autoritatile ar trebui sa gaseasca o solutie pentru a se face toate masuraturile cadastrale de care este nevoie, sa se stabileasca exact statutul fiecarui lot, iar apoi sa inceapa mecanismele din sectorul privat sa procedeze la consolidare si astfel sa se deschida poarta catre investitii in agricultura.

De asemnea, analistul economic Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca trebuie luare masuri exceptionale pentru respectarea criteriilor de vanzare a pamantului catre straini incepand de la 1 ianuarie 2014, in vederea evitarii oricaror abuzuri sau falsuri si a respectarii dreptului de preemtiune a vecinilor si a proprietarilor din zona.

Ce prioritati mai sunt incluse in agenta autoritatilor in 2014

Analistii economici contactati de Business24 au prezentat noua lista de prioritati adresata autoritatilor, astfel:

- finalizarea marile privatizarii care treneaza: Oltchim si CFR Marfa;

- cresterea cu minim 5% a ponderii exportului Romaniei spre zonele extracomunitare;

- trebuie luate masuri urgente de reglementare, de negociere sau de accelerare a legaturilor economice pe care Romania ar trebui sa le aiba cu trei zone pe care analistii le considera prioriate in relatiile economice cu Romnaia: Rusia, China si Turcia;

- respectarea neaparat a promisiunii de scadere a CAS-ului atat timp cat si salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2014;

- imbunatatirea radicala a raportului dintre politica monetara si politica fiscala a tarii, in vederea stabilizarii economice si a folosirii acestei stabilitatii pentru relansarea economica;

- reducerea cu cel putin 5% a ratei de imprumut pe care Romania o face pe pietele monetare intrene si externe;

- rata somajului;

"Ea nu poate sa fie o prioriatate in sine, ci mai degraba un rezultat indirect al celorlate politici. De exemplu, daca merge bine politica de investitii, atunci va exista un impact si asupra somajului" completeaza Aureian Dochia.

- exporturile: Problema principala pe care o avem este ca suntem dependenti de un numar destul de mic de mari companii care exporta, sustin specialistii.

"Piata auto europeana este in mare suferinta, iar daca suferinta asta incepe sa se vada si in vanzarile de Dacia, atunci nici exportul nostru nu va mai fi motorul cresterii asa cum a fost pana acum. Va trebui ca in continuare sa incercam sa diversificam exportul atat din punct de vedere al sectoarelor care participa la export, cat si din punct de vedere al pietelor pe care se face exportul. Sa nu ne mai indreptam numai catre piata europeana, ci sa mergem si catre alte parti" afirma analistul.

- rata creditelor neperformate este prea mare: Aceasta constituie o preocupare insa in primul rand pentru banci si mediul privat. Trebuie sa lasam in primul rand mediul privat sa incerce sa gaseasca o solutie acestei situatii, iar daca vine cu vreo propunere, ea trebuie sa fie ascultata, sustine analistul Dochia.

"Toate aceste masuri ar fi bine sa fie cuprinse inca din primele zile ale anului intr-o strategie de dezvoltare a Romaniei in 2014, ca an de inceput al relatiei cu noul buget comunitar", concluzioneaza analistul Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica romania, #prioritati Romania 2014, #agricultura Romania 2014, #rata somaj romania , #Crestere economica