Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM: Economia Chinei va creste cu 10,4% in 2007

BM: Economia Chinei va creste cu 10,4% in 2007
China va inregistra anul acesta o crestere economica de 10,4 la suta, estimeaza Banca Mondiala. Institutia internationala si-a majorat previziunile cu privire la dezvoltarea economica a statului asiatic 9,6 procente, cat estimase anterior, si a solicitat autoritatilor de la Beijing sa reduca exporturile, prin impulsionarea consumului intern, informeaza AP.

Cresterea economica inregistrata de China este in continuare determinata de comertul extern si investitii, in ciuda eforturilor guvernamentale destinate sa-i determine pe consumatorii sa cheltuie mai mult, se arata in ultimul raport trimestrial al BM.

'Autoritatile ar trebui sa-si concentreze atentia pe sectorul financiar si echilibrarea economiei. Acest lucru impune o modificare a productiei de la industrie spre servicii, un accent mai mare pe cererea interna', se arata in raportul Bancii Mondiale.

De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca in acest an excedentul de cont curent ar putea sa atinga valoarea record de 340 miliarde dolari, o cifra care ar reprezenta o crestere de 90 la suta fata de precedenta valoare record de 177,47 miliarde dolari, inregistrata anul trecut.

BM si-a exprimat unele ingrijorari si in legatura cu boom-ul inregistrat in prezent de bursa chineza, avertizand ca o scadere brusca a preturilor ar putea afecta increderea investitorilor in pietele de capital din China, chiar daca impactul general asupra economiei ar fi unul limitat. Actiunile companiilor chineze au crescut cu 60 de procente in acest an, insa miercuri au inceput sa scada semnificativ dupa ce guvernul a majorat taxele pentru tranzactiile cu actiuni in incercarea de a calma piata si a evita o posibila bula speculativa.

Marti, Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma, principalul organism de planificare economica din China, a estimat la randul sau ca excedentul comercial al Chinei ar putea atinge o noua valoare record in acest an, urmand a se situa undeva in intervalul 250-300 miliarde dolari. Numai pe primele patru luni ale anului, excedentul comercial s-a ridicat la 63,6 miliarde de dolari.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 797 ori